Cu datorii de milioane, spitalul din Caransebeş are bani de prime pentru TESA

Spital Caransebes

Plecând de la observaţia venită din grupul liberal al Consiliului Local Caransebeş, mai exact de la Alin Purdescu, care a cerut explicaţii referitor la situaţia semnalată la Spitalul Municipal de Urgenţă, unde, deşi unitatea este plină de datorii, recent s-au acordat prime personalului TESA, în ultima şedinţă a legislativului local s-a iscat o adevărată furtună.

Pensionarul Dumitru Matei, prezent în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei, a făcut apel la memoria consilierilor, amintindu-le că, în urmă cu o lună, noul manager al spitalului, Adrian Dumbravă, afirmase că acolo sunt condiţii inumane, deşi, cu o zi înainte, dăduse prime în sumă de 18.400 de lei unor angajaţi. În plus, acelaşi manager susţinea sus şi tare că va veni lunar în faţa aleşilor municipali pentru a prezenta un raport de activitate, iar pentru şedinţa de la sfârşitul lunii iunie se angajase că se va interesa în privinţa zvonurilor conform cărora unele persoane din cadrul TESA de la unitatea medicală ar fi luat prime, în condiţiile în care spitalul este plin de datorii, el urmând să dea un răspuns în cunoştinţă de cauză.

Liberalii au mai amintit despre o altă afirmaţie făcută de Adrian Dumbravă, care lua în calcul declararea insolvenţei în cazul spitalului, dorind să ştie care este situaţia reală a acestei unităţi.

Cum Adrian Dumbravă nu a fost prezent la şedinţă, el fiind în concediu de odihnă, a încercat să lămurească lucrurile city-managerul Florin Bogdea, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului.

„Este adevărat, s-au dat nişte prime, am pus şi eu întrebarea, iar domnul manager mi-a răspuns că el e obişnuit să procedeze ca în mediul privat, unde anumite persoane despre care consideră că îl ajută foarte mult în activitate pot să fie premiate. Acesta a fost răspunsul. Nici eu nu sunt de acord cu aceste prime, am discutat şi cu domnul primar, nici el nu a fost de acord, dar e bucătăria lor internă. Aveţi tot dreptul să-l întrebaţi despre acest lucru pe domnul manager, când va veni la şedinţă, de ce a acordat acele prime. Într-adevăr, financiar spitalul stă destul de prost, însă, cu toate acestea, Adrian Dumbravă a reuşit să reducă acele pierderi de la un milion de lei, la 300.000 de lei pe lună. Nu am ştiut de acele prime, am primit şi eu acea hârtie de la un consilier local, nu m-a întrebat nimeni când s-au dat acele prime. Dar, repet, pe de altă parte s-au făcut progrese în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor la spital. Dacă domnul manager reuşeşte, aşa cum şi-a propus, să reducă la zero aceste cheltuieli, până la urmă poate să dea şi prime”, a spus Florin Bogdea.

Liderul grupului PSD, Petru Schinteie, i-a informat pe cei prezenţi în sală că propunerea de acordare a primelor a venit din partea unuia dintre sindicatele care activează la spital, „ţinând cont de Adresa Nr. 13 din data de 27.04.2021 a Sindicatului Sanitas din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş”.

Răspunzând întrebărilor consilierilor locali, care au vrut să ştie cine a beneficiat de acele prime, Dumitru Matei s-a lăsat greu înduplecat să le spună numele, amintind doar de Daniel Isac, dr. Bhupider Singh şi „două fete de la «Cadre», cum se spunea înainte”.

„Vrea să bage spitalul în insolvenţă? Ca să scape de datoriile alea…”, a conchis Dumitru Matei, amintindu-le parcă celor prezenţi de la ce a pornit toată discuţia.

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + six =