Cum putem preveni fenomenul de „bullying” în şcolile din Caraş-Severin?

tineri

Săptămâna Prevenirii Criminalității a debutat cu o acţiune dedicată tinerilor din Caraş-Severin. Poliţiştii cărăşeni au stat de vorbă cu elevii din ciclul primar și gimnazial de la unitățile școlare din localitățile Sacu și Constantin Daicoviciu, iar principalul subiect a fost prevenirea criminalității, a bullying-ului și a manifestărilor violente fizice și verbale, atitudini și comportamente indezirabile în mediul școlar.

În concret, oamenii legii le-au explicat și exemplificat elevilor noțiuni legate de formele discriminării, drepturile și obligațiile copiilor, criteriile de discriminare și sancțiunile prevăzute de cadrul normativ. Împreună cu tinerii, au fost identificate și clasificate situațiile de bullying care se pot manifesta în mediul școlar, cauzele declanșatoare și modalități de gestionare a acestora în vederea adoptării unui comportament responsabil.

La nivel european, România se situează pe locul trei în ceea ce privește bullyingul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De asemenea, studiul ”Bullying-ul în rândul copiilor. Studiu sociologic la nivel național“ realizat de către Organizatia Salvați Copiii, a scos în evidență o serie de date îngrijorătoare:

  • 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;
  • 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la școală;
  • în mod repetat, în școală, 3 din 10 copii erau excluși din grupul de colegi;
  • 1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
  • 7 din 10 copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.
3 1