Cum s-a transformat edificiul istoric Cetatea Ladislau din Coronini în ultimul an și jumătate

ladislau2

Aproape 20 de milioane de lei sunt investiți în proiectul de consolidare, restaurare, conservare și protecție a Cetății Ladislau din Coronini, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Reprezentanții ADR Vest Timișoara spun că odată cu finalizarea proiectului, începând din primăvara anului viitor, vechea fortificație, așezată la intrarea în cel mai spectaculos defileu din Europa, va putea deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice din regiune.

Fortificația medievală, Cetatea Ladislau, a fost ridicată de împăratul Sigismund de Luxemburg și pusă sub patronajul Sfântului Ladislau. Ulterior a fost încredințată cavalerilor teutoni. În anul 1433, comandantul cetății era Eberhard Sasul (Eberhard Sax). Cetatea a fost distrusă după 1526. Ruinele pot fi văzute din Moldova Veche.

cetatea ladislau

Proiectul de reabilitare este în plină fază de execuție și prevede amenajarea turnului 3 sud-vest, conservarea zidurilor și turnurilor cetății cu asize de piatră, amenajarea platformelor și pasarelelor, construirea unui corp anexă, realizarea instalațiilor electrice și sanitare, realizarea iluminatului arhitectural și ambiental, amenajarea incintei sitului, realizarea de alei pietonale.

Reamintim că în data de 13 iulie Guvernul României a adoptat Hotărârea prin care 17 localități din România au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local, printre acestea numărându-se și comuna Coronini.

2 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =