Cum va reuşi administraţia din Anina să transforme fosta mină în atracţie turistică

IMG 3969

Anina şi împrejurimile oraşului sunt fără îndoială unele dintre cele mai frumoase locuri din Caraş-Severin, iar potenţialul turistic este unul extraordinar. Tocmai de aceea administraţia locală are în derulare un proiect ambiţios, un muzeu al mineritului, iar după ani de zile de eforturi, lucrurile par să se îndrepte în direcţia bună.

„Am fost zilele trecute la ADR Vest şi am discutat cu cei care se ocupă de acest proiect. În luna decembrie 2018 am depus proiectul tehnic, dar modificările legislative impun clarificări, dar din fericire am reuşit să le rezolvăm în mare parte, iar în luna iunie sperăm să putem scoate la licitaţie partea de construcţie a proiectului”, spune Gheorghe Românu, edilul oraşului Anina.

Şi ce vor face aici turiştii…

În biroul edilului, fost inginer minier, stă schema Minei devenită istorie şi legendară pentru calitatea cărbunelui exploatat aici. Aceasta a fost deschisă în 1790, iar la sfârşitul secolului trecut ajungând să fie cea mai adâncă din Europa, cu orizonturi de exploatare până la adâncimea de un kilometru şi 250 de metri. Edilul spune că turistul îşi va dori să vină la Anina, pentru că va avea ce să vadă, iar dacă lucrurile merg bine, un al doilea proiect va permite chiar vizitarea unor galerii.

„Turistul va afla detalii despre fluxul tehnologic folosit şi va vedea şi acea maşină de extracţie, soră geamănă cu cea de pe Titanic realizată în 1908, de aceeaşi firmă. De asemenea va putea vizita turnul puţului unde va fi o platformă belvedere, iar prin intermediul unui alt proiect la care lucrărm, turistul va putea coborâ în galerii până la 50 de metri”, mai spune Românu. Traseul turistic nu se opreşte aici şi va continua cu călătoria cu trenul pe traseul Anina-Oraviţa.

Primarul Aninei mai spune că în momentul de faţă numărul turiştilor este în creştere, iar obiectivele turistice din apropiere, cum ar fi cascada Bigăr, ar asigura fluxul de vizitatori pentru viitorul muzeu.

1 2