De 50 de ani iubitorii sportului alb se întrec pe Semenic pentru Cupa Veteranilor

cupa veteranilor2

Anul acesta, Asociația „Prietenii munților“ aniversează 50 de ani de manifestare Cupa veteranilor, începutul competițiilor sportive oficiale pe Muntele Semenic.

La ceas aniversar, în parteneriat cu Centrul Universitar UBB Reșița, asociația organizează în perioada 2-4 martie, mai multe acțiuni dedicate acestui eveniment. Joi, 2 martie, începând cu ora 17.30, în foaierul și Amfiteatrul Centrului Universitar UBB Reșița se va prezenta istoria  Cupei Veteranilor Semenic, dar și alte detalii legate de istoria schiului în Semenic, iar vineri, 3 martie, seara veteranii se întâlnesc pentru ședința tehnică necesară organizării concursului de schi Cupa Veteranilor Semenic.

Sportul alb pe Semenic

Istoricul Mircea Rusnac spune că primele date despre turism și sport pe Semenic încep să apară în 1920, când preotul catolic Paul Fulda şi profesorul de matematică Bruno Windhager au început să orienteze tineretul către drumeţiile pe Semenic. ”Ultimul a creat o organizaţie de cercetaşi şi a construit, împreună cu aceştia, primul adăpost de pe culme. Tot el a acordat o mare atenţie potenţialului turistic al Gărânei, asociindu-se cu birtaşul Jakob Weinfurter din localitate în lansarea sporturilor de iarnă, în special a schiatului, în acea zonă mirifică”, amintește Mircea Rusnac.

cupa veteranilor

Reprezentanții Asociației „Prietenii Munților“ spun că în perioada interbelică se construiesc cabane, apar primele pârtii de schi. În anii războiului (1940-1944) pe Semenic se organizează cursuri de schi. În Reșița au fost înființate mai multe secții de schi (alpin și fond): Școala Sportivă, Clubul Sportiv Muncitoresc, Olimpia Reșița. De-a lungul existenței acestea organizează cantonamente și concursuri în perioada existenței. „Se formează comunități, se leagă prietenii. În anii 60 se simte nevoia unei întâlniri periodice a oamenilor care venind de mulți ani pe munte, se pot numi „veterani”, și care au organizat primele ediții ale „Cupei Veteranilor” începând cu anul 1966. „Cupa Mamă”, trofeul transmisibil al „Cupei Veteranilor”, se decernează din anul 1970, numele câștigătorului fiecărei ediții de atunci încoace fiind inscripționat pe soclul acesteia. Așteptăm iubitorii schiului și nu numai, să ne cunoaștem, să ne revedem, să ne amintim și să scriem împreună istoria schiului în Semenic, cu ocazia celei de a 50-a ediții a Cupei Veteranilor“, au transmis reprezentanții Asociației „Prietenii munților“ Reșița.

2 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × five =