De ce a venit ministrul Educaţiei la UEMR şi cu ce impresii a plecat după întâlnirea cu conducerea?

ANDRONESCU

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu s-a întâlnit sâmbătă, 22 mai, cu conducerea Universităţii „Eftimie Murgu“ Reșița, cu prilejul vizitei electorale în judeţul nostru. Întâlnirea i-a surprins pe mulţi, inclusiv pe ziariştii din presa locală şi liderii sindicatului din universitate, aceştia aflând de pe Facebook despre eveniment. De ce atâta discreţie? E greu de spus.

Neoficial, am aflat că Ecaterina Andronescu a spus că în ultimii ani ministerul a acordat un sprijin consistent UEM Reșița, şi cu toate acestea, în continuare în UEMR sunt multe frământări interne și mari probleme financiare.

Şi tot pe surse, ministra ar fi mărturisit că Ministerul Educaţiei nu va mai acorda Universităţii „Eftimie Murgu“ fonduri suplimentare, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, și că o soluție de salvare a instituţiei o constituie fuziunea cu o universitate mare, de prestigiu. Totodată s-ar fi făcut afirmaţii cum că Universitatea Politehnica Timișoara este în continuare dispusă să preia UEM Reșița în integralitate.

Altfel spus, ministra a lansat mesaje grele, ce ar trebui luate în seamă de diriguitorii universităţii reşiţene.

Prorectorul Cristian Chioncel, cu care am reuşit într-un final să stăm de vorbă ne-a mărturisit că: „Nu am făcut niciun secret din această vizită, dovadă că am postat pe Facebook. După întâlnire, nu înainte.“

Ce-a vrut ministra, de fapt? Simplu, după cum ne-a lămurit prorectorul UEMR: „A trecut să ne dea bună ziua“.

Doar pentru atâta lucru să fi venit ministra la universitate?

„A, nu doar pentru atât, şi să vadă care este situaţia universităţii, care sunt măsurile de încadrare în buget şi în ce condiţii ministerul poate să ne ajute în acest sens. Bani primim pe aceeaşi formulă aplicată până acum la orice altă universitate din ţară. Programul doamnei ministru este mai încărcat acum cu campania electorală, urmează să discutăm după 26 mai toate aceste probleme, concret şi punctual. A fost un semnal de încurajare“, susţine Chioncel.

Cât despre discuţiile despre fuziunea cu o altă universitate ori cea legată de sistarea finanţării suplimentare a UEMR, prorectorul Chioncel spune că nu s-a discutat despre aşa ceva, iar pe de altă parte, nu se pune în discuţie o astfel măsură.

Întrebat dacă ministra a afirmat ceva de genul că un oraş poate să meargă înainte şi fără o instituţie de învăţământ superior, Cristian Chioncel a spus: „Nu cred că s-a exprimat aşa. Discuţia a fost una foarte protocolară, apoi mai deschisă, după ce s-a stat faţă în faţă la masă. Ideea era că oraşele mai mici au cu siguranţă şansa mai mare să prindă trenul cu atât mai mult, cu cât acolo există învăţământ superior pe domeniul tehnic“.

Întâlnirea a fost doar cu conducerea universitaţii, Sindicatul Fires nefiind nici măcar înştiinţat de prezenţa ministrei.

„Am aflat cu surprindere, de pe pagina de Facebook a universităţii, că doamna a ministru a fost în instituţia noastră.  Este indambisibil aşa ceva. O întrevedere cu ministrul Educaţiei Naţionale era absolut necesară în condiţiile reducerii salariale cu 20% de la 1 mai şi a plăţilor restante pe luna aprilie. M-au sunat colegii sindicalişti din Galaţi, Suceava, Târgovişte, Galaţi, Baia Mare, Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Alba Iulia să mă întrebe de ce nu am fost la întâlnirea cu doamna Andronescu. Au dreptate, dar dacă nu m-a anunţat nimeni?“, mărturiseşte liderul Sindicatului Fires din UEMR, Cristian Rudolf.

4 1