De ce va fi exclus Felix Borcean din PNL? „Pentru că respect jurământul depus“
Scandalul din PNL s-a mutat de ceva vreme în Consiliul Local Caransebeş acolo unde, lupta se dă între consilierii locali liberali şi primarul, şi el liberal, Felix Borcean. Aflat la un pas de excludere, care oricum se va produce, Borcean vine cu un drept la replică la comunicatul de ieri al consierilor PNL
„Am citit, recunosc, fără nicio surprindere, comunicatul de presă al liberalilor caransebeșeni, redactat, paginat și corectat de magistrul căpitan, (senatorul Marcel Vela, n.r.) din cortul său de comandant suprem, și parcă-i văd zâmbetul ironic și râsul său zgomotos și enervant, marcă înregistrată, de genul: «iar i-am tras-o lu Felix….»
Ei bine, maestre, dezinformarea, la care, din nou recunosc, ești maestru, are acum un răspuns, e drept, subiectiv, din partea primarului, aflat in mijlocul evenimentelor la care face referire comunicatul, iar cititorii vor decela singuri și-și vor face o imagine cât mai obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat zilele acestea în Consiliul Local al municipiului Caransebeș.
Deși am afirmat că voi aștepta momentul inferiorității numerice a grupului PNL, am convocat ședința ORDINARĂ, în data de 22 iulie2019, din trei motive: primul, trebuie să fie o ședință ordinară în fiecare lună, al doilea, din data de 23 iulie eu intram în concediu, iar al treilea a fost, spre surprinderea unora, că Marius Isac, viceprimarul, revenea din concediu. De unde să știu eu că Andra Pleșa, Ema Crăciunescu sau pesedista Novac sunt în concediu? Singura certitudine era Marius Isac, care, ulterior convocării ședinței, a trimis o cerere de prelungire cu o zi a concediului de odihnă. Astfel, balanța înclina clar in favoarea grupului PSD, iar liberalii s-au temut, evident nejustificat, că cine știe ce mari grozăvii se vor întâmpla.
În ziua ședinței s-a introdus, peste ordinea de zi, un proiect de hotărâre privind o rectificare bugetară menită să asigure finanțarea unui loc de joacă modern în Parcul Dragalina. De asemenea, în momentul votării ordinii de zi, am propus introducerea a încă două proiecte, cel cu vestita organigramă și cel cu amenajarea interiorului ștrandului. Aici a început panica… Fac precizarea că organigrama a fost deja dezbătută în comisie, dar, modificările legislative de ultimă oră și cerbicia secretarului general al primăriei (în fapt apărătorul moștenirii Gojdu, pardon, Vela) au făcut ca acest proiect să trebuiască a fi adaptat formal la noile cerințe ale noului cod administrativ.
Cu o zi înainte de ședință proiectul organigramei a fost trimis către comisia de specialitate, dar domnul președinte Lazăr Todorescu a refuzat, probabil la sugestia aceleeași doamne secretar, să convoace membrii comisiei. De aceea am propus, la debutul ședinței, o pauză în care comisia respectivă să se întrunească și să avizeze, pozitiv sau negativ, acest proiect. Totul, perfect legal. Când lucrurile păreau că intră pe un făgaș normal, surpriză… consilieri liberali au fugit fără nicio notificare, deși au semnat condica de prezență. Au urmat momente de consternare, nervi, reproșuri, gesturi nedemne de un consiliu local și de un primar de municipiu și pentru toate acele grozăvii eu prezint scuze public concetățenilor mei. Dar, așa cum i-am transmis verbal astăzi, pentru mine, doamna secretar general, nu ne mai reprezintă. Este inadmisibil ca un funcționar public de acest rang să acționeze în interesul unui grup sau al unei persoane, chiar senator fiind.
Am convocat o altă ședință în ziua următoare, 23 iulie, am renunțat la o zi de concediu, liberalii au avut majoritate dar am solicitat ca pe ordinea de zi să fie incluse toate proiectele. De fapt, această ședință nu a fost altceva decât o reluare a ședinței ordinare din ziua precedentă, chiar dacă a avut un caracter extraordinar, de îndată. Nu numai că nu au fost pe ordinea de zi toate proiectele propuse de mine, dar, a mai și fost scos unul dintre ele, motivându-se lipsa caracterului de urgență al acestuia. De fapt niciunul dintre proiecte nu aveau caracter de urgență, fiind o repetare a unei ședințe ordinare. Aici intervine amprenta secretarului care interpretează, după bunul plac al grupului pe care-l reprezintă, legea. Cetățenii, consilierii, primarul sunt excluși… În condițiile acestea am refuzat să semnez ordinea de zi, iar ședința nu s-a mai desfășurat. Repet, liberalii majoritari (probabil nu s-au numărat bine, sau nu s-au așteptat să fie majoritari), organigrama probabil nu trecea și totuși, doamna secretar s-a opus introducerii acesteia…
Acum să fac câteva precizări legate de această faimoasă organigramă:
1. Este creată în scopul eficientizării activității primăriei
2. Este atributul exclusiv al primarului
3. Nu crește numărul de angajați, cu o singură excepție, la proiecte europene și doar în condițiile în care se scriu proiecte
4. Viceprimarul și secretarul nu rămân fără atribuțiuni
5. Apar modificări in compartimentele deficitare în sensul retrogradării unor funcționari
6. Se creează o direcție care controlează serviciile juridic și de cadastru, cu propunerea ca aceasta să fie condusă de Carla Meszaros, șefa serviciului juridic, membru PNL, un bun profesionist.
La final o ultimă precizare, poate cea mai importantă, în contextul valului de excluderi din PNL și al comportamentului consilierilor, indiferent de culoarea politică: ATÂT CONSILIERII LOCALI CÂT ȘI FUNCȚIONARII PUBLICI AI PRIMĂRIEI AU DEPUS UN JURĂMÂNT ȘI AU DE RESPECTAT UN COD ETIC. JURĂMÂNTUL NU L-AU ADRESAT UNEI PERSOANE SAU UNUI PARTID CI COMUNITĂTII CARE I-A ALES SAU PE CARE O DESERVESC. EU, PRIMARUL MUNICIPIULUI CARANSEBEȘ, FELIX BORCEAN, MI-AM ÎNSUȘIT ACEST LUCRU. Probabil, de aceea, voi fi următorul exclus din partid“ se arată în dreptul la replică al primarului Felix Borcean.