De Ziua lui Eminescu, la Reșița s-a citit mesajul lui Ludovic Orban

EMINESCU 170

Pentru prima data în istoria sa de 30 de ani, Prefectura Caraș-Severin a organizat manifestările legate de aniversarea zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, care coincide cu Ziua Culturii Naționale. O sărbătoare mare, dar care a avut parte de un anonimat aproape total, poate și unde organizatorii au stabilit ora 18, iar locația aleasă, în fața Teatrului de Vest, nu a fost atractivă pentru cei care au preferat căldura de acasă.

În piațeta de lângă podul de la Cultural au fost prezenți prefectul Florența Albu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Liubița Raichici, câțiva angajați ai Direcției, doi-trei reprezentanți ai Asociației Culturale Reșița Română, câțiva militari și, cam atât. Au lipsit în mod inexplicabil (poate că nu i-a invitat nimeni) poeții și scriitorii Reșiței, criticii și oamenii de cultură, de parcă acolo se omagia nu știu ce politician și nicidecum Eminescu. Nici urmă de reprezentanții Inspectoratului școlar, ai Primăriei Reșița, deși erau trecuți ca și organizatori ori cei ai Consiliului Județean Caraș-Severin.

Din start s-a văzut că manifestarea a avut un scop cu iz de propaganda. Spre surpriza puținilor spectatori de pe margine, prefectul Florența Albu a dat citire mesajelor prim-ministrului Ludovic Orban și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Mesajul lui Orban a fost cât se poate de direct, ceea ce a stârnit rumoare printre cei veniți să-l omagieze pe Eminescu, nicidecum să asiste la un moment cu tentă electorală: „Guvernul pe care îl conduc are proiecte ambițioase în domeniul culturii, menite să contribuie la proeminența profilului cultural românesc în tezaurul culturii universale. Îmi doresc ca implicarea cu politici și resurse în conservarea de patrimonii și în stimularea creației artistice să răspundă armonios talentului creatorilor români și iubitorilor pasionați de creația culturală“.

Pe clădirea Palatului Cultural a fost proiectată imaginea poetului Mihai Eminescu, iar întregul edificiu a fost iluminat. În rest, două cântecele interpretate de copiii corului Alegretto al Liceului de Artă „Sabin Păuța“ și tot atâtea poezii recitate de actrițele Camelia Ghinea și Andrada Samoilă, după care fiecare a plecat pe la casa lui sau pe unde a avut treabă.

Cam puțin și jenant pentru o manifestare ce s-a dorit atât de importantă. 

5 1