Deputatul Slavoliub Adnagi: „Păstrând limba minorităţilor, păstrăm şi identitatea naţională“
„Timp de trei zile, Reşiţa a găzduit etapa naţională a Olimpiadei Şcolare de Limbi şi Literaturi Materne Slave, Cehă, Sârbă şi Slovacă“. Au participat 80 de elevi din cinci judeţe: Arad, Timiş, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin. Dincolo de concursul propriu-zis, finaliştii la această olimpiadă şcolară, precum şi profesorii lor, s-au bucurat de atenţia acordată de gazde care, între altele, au pregătit un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Semenicul.
Astăzi, au fost acordate diplome pentru cei mai buni dintre elevi, la festivitate fiind prezenţi Marius Cornici, inspectorul şcolar general, Borco Iorgovan, vicepreşedintele Uniunii Sârbilor din România, Slavoliub Adnagi, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Sârbilor, precum şi cei trei şefi de comisii: Ramona-Zăvoianu Petrovici, Universitatea Bucureşti, M. Andreici, Universitatea de Vest Timişoara şi Sorin Paliga, Universitatea Bucureşti.
Marius Cornici a ţinut să evidenţieze strădaniile factorilor locali pentru reuşita unui astfel de eveniment: „Olimpiada naţională de limbi slave, desfăşurată la Reşiţa în aceste zile, a însemnat o reuşită organizatorică pentru noi. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a străduit să ofere participanţilor, elevi şi profesori, condiţii bune din toate punctele de vedere. Din discuţiile avute cu membrii comisiilor de evaluare, finaliştii s-au prezentat foarte bine, dovadă a pregătirii la clasă, iar cei mai merituoşi dintre ei au fost răsplătiţi cu diplome“.
Despre importanţa acestei olimpiade ne-a vorbit şi deputatul Slavoliub Adnagi: „Ajunsă la ce-a de-a 23-a ediţie, Olimpiada şcolară pentru minorităţile slave devine un punct de referinţă atât pentru ministerul Educaţiei, prin inspectoralele şcolare judeţene, cât şi pentru organizaţiile minorităţilor naţionale care se implică tot mai mult în procesul de păstrare a identităţii fiecărei minorităţi în parte. A fost o olimpiadă încununată de succes, copiii şi-au arătat valenţele în ceea ce priveşte limba minorităţii pe care a reprezentat-o aici, la Reşiţa. E foarte important acest lucru pentru că, păstrând limba, păstrăm şi identitatea naţională“.