Dilemă hamletiană la UEMR: fuziunea cu Politehnica Timişoara sau falimentul?

BICHESCU SI FRUMUSANU

Situaţia de la Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reşiţa, nu este nici pe departe una care să le dea speranţe pentru viitor cadrelor didactice şi studenţilor. Salariile angajaţilor, care au fost diminuate cu 20%, se primesc cu întârziere şi în mai multe tranşe, iar din toamnă nu este exclus să asistăm la disponibilizări de personal.

În luna mai, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, aflat în campanie electorală, s-a întâlnit la Reşiţa cu conducerea universităţii, în ideea găsirii unei soluţii pentru ieşirea din impasul financiar. Cum, lucrurile nu par să se schimbe, aproape 20 de profesori de la Facultatea de Inginerie şi Management (FIM) au înaintat un memoriu ministrului în care îi solicită să procedeze la desprinderea FIM din cadrul UEMR şi alipirea acesteia la Universitatea Politehnica Timişoara.

„Motivul principal al acestei solicitări îl constituie situația dezastruoasă în care a fost adusă UEMR și lipsa perspectivei FIM în cadrul UEMR (…). Începând cu anul 2015, în UEMR s-au manifestat o serie de probleme majore, grave, cunoscute deja, multe dintre acestea perpetuându-se și accentuându-se până în prezent, care au afectat iremediabil, calitatea actului educațional. Ministerul Educație Naționale (MEN) a constatat și a recunoscut managementul defectuos prestat la nivelul UEMR acordând în anii 2016  și respectiv 2017 un ajutor financiar consistent universității reșițene din Fondul pentru finanțarea Situațiilor Speciale (FSS), Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a constatat și consemnat în rapoarte sale existența unui management defectuos la UEMR și a acordat la evaluările instituționale ale UEMR, succesiv în anii 2015 și 2017 calificativul „GRAD DE ÎNCREDERE LIMITAT”, iar conducerea nu a luat nici-o măsură pentru încadrarea în recomandările ARACIS. Planul de măsuri de restructurare elaborat de conducerea UEMR în anul 2016 precum și planurile întocmite ulterior nu au fost implementate și ca urmare situația nu s-a remediat și a produs în continuare daune materiale și morale irecuperabile“, se arată între altele în petiţia trimisaă ministrului.

Ca urmare a acestui memoriu, conducerea UEMR a fost invitată la minister, în data de 24 iunie. Din partea universităţii au participat rectorul Andrade Bichescu, prorectorul Cristian Chioncel şi directorul administrativ, Nataliţa Frumuşanu. Din partea MEC- Ecaterina Andronescu, ministrul secretar de stat, Gigel Paraschiv, ministrul secretar de stat Ion Ciucă, directorul general Daniela Vasilica Burghilă, iar din partea sindicaliştilor, Mihai Buțu, secretarul general al Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

De la petiţionari nu a participat nimeni, deşi şi aceştia primiseră invitaţii nominalizate de la minister, Motivul, susţinut de aceştia, unul hilar: Nu a fost cine să le semneze delegaţiile, în condiţiile în care rectorul Andrade Bichescu era plecat la mare, în practică cu un grup de studenţi de la Educaţie Fizică, aşa cum se poate vedea din fotografia în care acesta îşi face selfie într-o barcă, iar prorectorul Cristian Chioncel ar fi refuzat să le semneze. Şi plecarea rectorului la mare a trezit nemulţumirile unora care se întreabă dacă era necesară prezenţa sa alături de studenţi şi, dacă da, de ce această practică nu s-a efectuat mai aproape de casă, la Văliug, de exemplu, unde e şi apă, şi soare, şi munte, dar şi mai puţin costisitor. „La noi e ca în zicala cu «ţara arde şi baba se piaptănă». Avem atâtea probleme în universitate şi rectorul Bichescu se distrează pe Litoral“, a răbufnit unul dintre mulţii nemulţumiţii de la Reşiţa.

Petiţionarii cred că refuzul de a li se semna ordinul de deplasare la Bucureşti nu a fost întâmplător,  numai că, surpriza conducerii universităţii a fost uriaşă în momentul în care s-a trezit la discuţii cu vicepreşedintele Sindicatului FIRES din UEMR, prezent în Capitală la o întâlnire cu liderii sindicatelor  din universităţi.

Potrivit unor surse, după mai bine de două ore de discuţii, i s-a recomandat conducerii UEMR să accepte oferta de fuziune cu UP Timișoara, în caz contrar urmând să fie declanșat falimentul UEMR, deoarece Ministerul Educaţiei nu are baza legală să suplimenteze fonduri (bani necesari pentru a acoperi deficitul existent) către UEMR, așa cum a făcut-o constant în ultimi trei ani.

Contactat, prorectorul Cristian Chioncel ne-a mărturisit iniţial că discuţia de la minister a fost una deschisă, cordială şi fără nicio concluzie finală, aşa cum invocă unii şi că la ea au participat şi „colegii“ de la sindicat. Mai apoi, „şi-a amintit“ că a fost prezentat memoriul cadrelor didactice de la FIM: Ştiţi că şi anul trecut au existat discuţii pe această temă, însă datorită lipsei cadrului legal nu s-au materializat. La întâlnirea de la Bucureşti s-a recomandat conducererii universităţii să aibă în vedere, pe partea de Inginerie, o eventuală discuţie cu colegii de la Universitatea Politehnica Timişoara“, a spus prorectorul UEMR.

În privinţa nesemnării delegaţiilor liderilor de sindicat din UEMR, Chioncel spune că lucrurile sunt pe cât de complicate, pe atât de simple în sensul că nu avea niciun temei legal să facă acest lucru, deoarece solicitarea a venit într-o vineri, zi în care, printr-o decizie de dată recentă, în universitate nu se lucrează. Ar fi comis un abuz, dacă ar fi semnat în afara orelor de program.

După o astfel de explicaţie, orice comentariu atr fi de prisos.

Foto: Faceebok

2 2