Doctorul, cartea şi şevaletul
Aşa se poate intitula momentul cultural-artistic consumat la Muzeul Banatului de Munte, care l-a avut în prim- plan pe cunoscutul medic reşiţean, astăzi pensionar, Mircea Meilă. O lansare de carte şi o expoziţie de pictură au avut darul să adune la un loc oameni de cultură, critici, prieteni, foşti pacienţi.
Volumul „Inele“ este cea de-a 18-a apariţie editorială, diferită de celelalte de până acum în care găsim călătorii din seria „Drumul apelor în Banat“, numărând opt volume, şi cele două ediţii din „Nera şi Dunărea ori încercări de recuperarea memoriei unor personalităţi de excepţie, cum ar fi părintele cardiologiei sârbești, unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Regență al Serbiei la sfârșitul anilor ’30 născut în Banatul Montan, la Lescovița, dr. Rarenko Stankovici.
Apărută la Editura Graph 2019, cartea, „cu personaje și întâmplări fictive transpuse în vremuri reale”, este un omagiu adus soției autorului, cu toata gratitudinea după cincizeci de ani împreună.
„Inele“ se deschide cu o scenă într-o tranşee plină cu apă din cel de-al doilea război mondial, cu doi camarazi de arme, Coriolan Gruia şi Vasile Păun, cu salvarea de la moarte a celui de pe urmă, şi continuă cu sfârşitul războiului, întoarcerea de pe front în satul natal, undeva în Banatul de Munte, cu abdicarea regelui, venirea comuniştilor la putere în România. Scene de viaţă obişnuite pentru acele vremuri în care deportările în Bărăgan deveniseră un lucru obişnuit, nevoile şi supărările le întâlneai la tot pasul, iar deplasarea ţăranului de la sat la oraş în căutarea unui loc de muncă mai bun devenise aproape obligatorie.
Naşterea celor doi copii ai lui Coriolan şi al Anei – Lazăr şi Ionel – paşii urmaţi de aceştia în vederea educaţiei lor, unul va ajunge student la Medicină, celălalt la Politehnică, moartea lui Ionel, pasionat de excursii montane şi căţărări, căsătoria şi profesia de medic al lui Lazăr, moartea lui Coriolan, nucul din curtea copilăriei, drumul bătrân din satul natal, râul în care se scălda cu copiii, toate acestea se regăsesc în cartea în care autobiograficul, cu personajele lui fictive, este de înţeles.
Cât priveşte pictura, prima expoziţie personală, este rodul unor preocupări de peste 20 de ani. Peisajele, portretele şi natura moartă, în culori vii însă, exprimă bucuria medicului Mircea Meilă de a reda publicului trăirile sale artistice.
Despre toate acestea au vorbit dr.fil. Ada D.Cruceanu, scriitorul Titus Crisciu şi Camelia Duca.
Organizator: Societatea pentru Cultură METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan și Liceul de Arte „Sabin Păuţa”, iar momentul muzical a fost susţinut de un grup instrumental de la iceul de Arte „Sabin Păuţa”.