Doi pe un balansoar. Bichescu și Dinu, candidații pentru funcția de rector al UEM Reşiţa
În Aula Universității „Eftimie Murgu“ Reșița s-a desfășurat miercuri, 29 ianuarie, prima etapă din cadrul procesului de alegere a rectorului UEMR, prezentarea candidaților.
În cursă sunt doi candidați: actualul rector al UEMR, conf.univ.dr. Bichescu Andrade Ionuț și lect.dr. Dinu Gabriel, Director la Departamentul de Învățământ la Distanță.
Candidații și-au prezentat programul managerial, fiecare au abordat chestiuni legate de procesul didactic și de cercetare, de colaborările cu terți și de viitorul UEMR. La acest ultim punct, ei au au fost de părere că învățământul superior la Reșița nu are viitor fără o fuziune a UEMR cu o altă universitate mare, de prestigiu, însă au oferit puține detalii despre obiectivele lor și nu au dat termene de îndeplinire ale acestora.
Au urmat apoi întrebări din sală, care au vizat probleme salariale, de personal și referitoare la situația unor obiective care aparțin UEMR.
Gabriel Dinu a spus că nu va tăia salariile, nu va concedia cadre didactice, că nu prea cunoaște actuala stare a complexului Cămin cantină, a Sălii de sport din Moroasa și a Bazei de la Coronini deoarece transparența din UEMR a fost redusă. A acuzat că vechea conducere nu a avut predictibilitate în procesul managerial.
Actualul rector a fost mai rezervat în problemele salariale și de personal, rezumându-se să spună că va achita cu prioritate contribuțiile către stat, că sala de sport este funcțională și că Baza de la Coronini este în insolvență.
În privința lipsei de transparență în ceea ce privește procesul de fuziune al UEMR, Bichescu a spus că azi și mâine în UEMR va fi prezentă o delegație de la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj, și că vor avea loc discuții și cu factori de decizie locali. A mai adăugat că abia de curând a primit lista cu delegații din UBB care sosesc la Reșița. Negocierile cu UBB sunt abia la început nu s-a parafat nimic, nu există nici o certitudine că fuziunea va fi realizată.
Momentul care a produs rumoare în sală, a fost acela în care directoarea Direcției Generale Administrativ-Financiare, Natalița Frumușanu, i-a anunțat pe cei prezenți că pentru luna viitoare nu există fondurile necesare pentru plata salariilor în UEMR, de la MEC nu se primește întreaga sumă necesară.
Lupta pentru funcția de rector se anunță echilibrată, apreciindu-se că, la fel ca în urma cu patru ani, când în fapt studenții, votând cu Bichescu, au întors rezultatul alegerilor în favoarea acestui, și de data aceasta un rol hotărâtor îl vor avea cei 25% dintre votanți, care sunt studenți.
Sunt destule voci în UEMR care spun că studenții ar trebui să se abțină, dar au și ei interesele lor, mai mult personale, din moment ce au fost aleși din Liga studenților, în care sunt înscriși mai puțin de 10% din cei aproape 1200 de studenți, cât are acum UEMR.