Dublă lansare de carte a lui Constantin Liuba la Bolvașnița

lansare caret bolvansnita

Căminul cultural al localității Bolvașnița a găzduit dumincă 20 iunie, după încheierea Sfintei Liturghii, o dublă lasare de carte a inginerului Constantin Liuba, fiu al satului cărășean. Prima carte lansată a fost Monografia Bolvașnița (ed. II) un volum care prezintă satul din mai multe perspective, istorică, culturală, religioasă, educațională, socială. Monografia, pe lângă aspectele istorice, prima atestare în anul 1376, conține elemente de etnografie și folclor cu obiceiuri de iarnă-vară, costume populare, geologie, fauna, vegetația, istoria cultului baptist, viața socială-economică, școala, învățătorii, monumentul eroilor. Cartea este un document cu profundă valoare istorică, cu zeci de fotografii cu reprezentanți de seamă ai satului, creionează satul de odinioară, hărți și schițe.

Cea de-a doua carte intitulată „Desculț prin otava livezilor. Amintiri, tradiții, simboluri“ prezintă în fiecare capitol o serie de simboluri explicate științific și împletite cu povești de odinioară: sălașul, lupul, cămașa, șarpele, pasărea, sărbătoarii ca Sângeorz, Sănvăsaiul, Zimții, Sfinții 40 de Mucenici, soarele sau jocurile copilăriei.

Autorul, inginerul Constantin Liuba, pregătește un nou volum dedicat martirilor din același sat, victime ale primului și celui de-al doilea război mondial, un document care va avea la bază manuscrise din arhivele de la Viena.

În prezența co autorilor volumului Monografia Bolvașniței – profesor Ion Hațegan, profesor Dumitru Jompan, preot Lazăr Suciu, medic Petru Cocarțeu, învățător Titus Dragomir și profesor Andreea Ambruș, dar și a altor personalități locale, cetățenii comunei au avut parte de un eveniment cultural de excepție în ziua de Rusalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 4 =