După demisii, concedieri şi scurtarea săptămânii de lucru, conducerea UEMR propune desfiinţarea specializărilor
Cu o zi înainte de deschiderea noului an de învăţământ universitar, la Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reşiţa, lucrurile au luat-o razna de tot. Săptămâna trecută, 25 septembrie, printr-o Hotărâre a Consiliului de administrație s-a dispus desființarea specializării de Electromecanică a Facultăţii de Inginerie și Management, anul II, pe considerente de ordin economic. Acest lucru a fost comunicat printr-un mesaj transmis în formă electronică studenților secției prin care li se propunea transferarea lor la alte secții (mecanică sau informatică industrială) în urma unor cererii pe care trebuia să le facă.
Studenţii sunt contrariaţi de hotărârea luată şi s-au îndreptat în instanţă împotriva Universităţii, solicitând ordonanţă preşedinţială prin care să oblige pârâta la renunțarea desființării anului II E.M. la Facultatea de Inginerie și Management (F.I.M.)
„Acest lucru este inacceptabil pentru noi și tardiv deoarece anul universitar începe marți 01.10.2019, iar în Legea învățământului la Art. 136. alin. (2) se spune că: „Senatul universitar al fiecărei instituții de învățământ superior aprobă anual, cu cel puțin trei luni înainte de începerea anului universitar, regulamentul privind activitatea profesională a studenților, precum și calendarul activităților educaționale specifice semestrelor academice de studiu. (Carta UEMR art. 23, alin. 2). Dacă acest lucru ne era comunicat la încheierea anul I aveam posibilitatea de transfer la alte universități. Nici unul dintre studenți nu este dispus să treacă la altă secție, pentru că dacă vroiam să o facem ne înscriam din start în anul I. De fapt la Art. 135. alin.(7) din Legea 1/2011 se spune că: „Studenților le este asigurat dreptul la liberă alegere a cursurilor și specializărilor, în conformitate cu normele legale în vigoare și cu planurile de învățământ”, se arată în plângerea către instanţă.
Oficial, motivul unei astfel de hotărâri este de natură economică. „Ca să reducă cheltuielile, s-au gândit, iniţial, să comaseze anii de sudii la anumite specializări de la Inginerie, unde unele grupe au mai puţini studenţi. La anul I nu s-a pus problema pentru că sunt suficienţi studenţi înscrişi, şi nici anul IV nu se poate comasa cu alt an pentru că este an terminal. Rămn anii II şi III şi s-a hotărât comasarea specializării Electromecanice, din anul II, cu şapte studenţi, cu Info din anul III, unde sunt zece studenţi. Comasarea se face prin susţinerea unor examene de diferenţă la discipliniile pe care nu le-au făcut, în cazul de faţă, patru la număr. E o mârşăvie ce se face, nu există cadrul legal“, ne-a mărturisit un student.
Prin această comasare, se face o economie pentru că orele de la Electromecanică nu se mai plătesc însă, reducând aceste discipline cadrele didactice îşi pierd obiectul muncii şi, inevitabil, vor fi concediate. De altfel, cum susţin sursele noastre, acesta este dedesubtul hotărârii Consiliului de administraţie care, finalmente, ar urmări desfiinţarea Facultăţii de Inginerie şi Management. Practic, o răzbunare pe acei profesori universitari care au tot cerut în ultimii ani afilierea UEMR de o universitate mare din ţară, în vederea salvării instituţiei de la faliment.
Studenţii anului II, de la Electromecanică spun că niciunul dintre ei nu va accepta o astfel de măsură care încalcă orice prevedere legală în domeniu.