Elevii cărășeni din învățământul profesional pot beneficia de un sprijin financiar lunar de 200 lei

72939514 497786304134504 6233008156595716096 n

Statul român sprijină elevii care frecventează învăţământul profesional prin acordarea unor subvenţii în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională”. Acest sprijin se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă în suma de 200 de lei lunar.

„Bursa profesională” se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale. Elevii declaraţi repetenţi nu beneficiază de „Bursa profesională” pentru anii de studiu pe care îi repetă.

Beneficiarii trebuie să completeze o cerere, formulată de elevul major ori de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru elevul minor. La nivelul județului Caraș-Severin, numărul total de elevi potențiali beneficiari de bursă profesională, este de 1.220, statistică realizată în urma etapei de depunere și verificare a cererilor de acordare a „Bursei profesionale”, înregistrate în fiecare an școlar la secretariatele unităților școlare cu învățământ profesional și dual, din perioada 15-25 septembrie.

Elevii din învățământul dual beneficiază de o susținere financiară asemănătoare, acordată de la bugetul de stat prin intermediul Programului național de protecție socială „Bursa profesională”, prin care, fiecare elev primește suma de 200 lei, în condițiile stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 951/2017 privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional, inclusiv dual. Suplimentar, elevii primesc o bursă de la operatorul economic, cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice (Legea educaţiei naţionale, art. 25). Elevii înscrişi în învăţământul dual pot beneficia de masă şi cazare gratuită încantinele şi internatele şcolare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii. În cazul elevilor care frecventează învăţământul dual în altă unitate administrativ-teritorială decât cea de domiciliu, decontarea cheltuielilor de transport şi facilităţile de cazare şi masă gratuite prevăzute anterior se acordă, conform prevederilor prezentei legi, indiferent de oferta de educație și formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu.

2 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + seventeen =