Enola Gay, numele tău e Popescu!

Mario Balint

Italienii ard facturile la energie, în semn de protest, şi refuză să plătească preţurile speculative generate de tranzacţionarea pe burse. Britanicii se alătură peninsularilor din cizmă, iar Spania şi Portugalia au luptat cu Comisia Europeană pentru decuplarea pieţei electricităţii de cea a gazelor pentru ca facturile la energie să scadă şi au învins, iar acum au cele mai mici preţuri. Au cerut acest lucru pentru toţi europenii, dar au fost refuzate. În Portugalia, în urma eforturilor de liberalizare a pieţei energiei, lansate în 2010, circa 1,4 milioane de consumatori au ales să piardă accesul la preţurile reglementate. O nouă lege le permite acum să revină pe piaţa unde preţurile sînt stabilite de autorităţi. Pe această piaţă, tarifele vor creşte cu doar 4%, de la 1 octombrie a.c., în timp ce unele companii de utilităţi au anunţat creşteri de preţuri şi de 200%! În România…? Vorba ruşilor: “Nu poţi îngenunchea un popor deprins să se tîrîie”! Nici o reacţie, deşi tarifele la energie şi specula promovată chiar din inima Guwernerului său, protejată de acesta printr-un Popescu ce pare indispensabil, este ucigătoare. Atomică! Nu avem nevoie nici de Zaporojie, nici de Cernobîl, nici de Hiroshima! Ci de Popescu! Enola gay, numele tău e Popescu!

În comparaţiile internaţionale între preţurile energiei, Spania şi Portugalia au constant cele mai mici cotaţii pe piaţa-spot, a achiziţiilor imediate. Aceasta pentru că naţiunile iberice au negociat din timp cu Comisia Europeană derogare de la regulile comune ale UE, decuplînd preţurile electricităţii de cele ale gazelor naturale, în creştere. Încă de la izbucnirea crizei energiei, cu gazele în rol central, Madridul a cerut reformarea pieţei de profil europene pentru a proteja gospodăriile şi afacerile de preţurile exagerat de mari, însă nu a fost ascultat. Germania, dar şi alte ţări bogate din UE, vor şi ele acum acelaşi lucru. CE spune că a venit timpul pentru reforme deoarece în vremuri de criză energetică actualul mecanism de stabilire a preţurilor nu mai funcţionează.

În UE, preţurile electricităţii au ca motor capacitatea de producţie „marginală“ disponibilă a termocentralelor pe gaze, care poate fi pornită rapid atunci cînd cererea creşte, notează Euractiv. Cu alte cuvinte, gazele scumpe stabilesc preţul la bec! Este un mecanism absurd şi profund politic care descurajează arderea combustibililor fosili şi funcţionează în vremuri în care energia se găseşte din abundenţă. Dar acele vremuri au apus în Europa odată cu invadarea Ukrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al UE… În prezent nu mai există nici o legătură între costul de producţie şi preţul de vînzare a electricităţii. Dovada se regăseşte în România!

Companiile au vîndut energia cu profituri de 200%, 300%, 400%. OMV a scos prin centrala de la Brazi, în 27 august, un preț de 3.290 de lei megawatul. Într-o oră s-a vîndut cu 4.000 de lei, în condițiile în care îl costă 80 de lei să îl producă! L-au vîndut cu 4.000 de lei într-o oră! L-au scos la cel mai mare preț din ultimii 30 de ani! Știți cine a cumpărat energia asta cu 4.000 de lei megawattul? ELECTRICA SA, cel mai mare furnizor de energie electrică din România cu 3,3 milioane de clienți. Case, instituții, spitale sînt alimentate de acest furnizor de energie care a asumat acest preț, care este un preț exorbitant! Şi nu doar în România! Politica este una europeană şi e inacceptabilă! Proprietarii micilor afaceri din Marea Britanie au avertizat că se confruntă cu o creștere cu 400% a facturilor la energie, șefii de baruri avertizînd că mulți vor fi forțați să închidă în această iarnă. Nivelul de trai a scăzut atît de mult încît lupta pentru supraviețuire naște mișcări de nesupunere civilă. Mii de britanici, mobilizați de un grup intitulat „Don’t Pay, UK”, nu vor mai plăti facturile la energie. Mișcarea a fost condamnată de guvern.

Noul premier britanic, Liz Truss, nu s-a angajat încă să plătească pentru a ușura durerea pricinuită de creșterea facturilor. Nici să regîndească catastrofa nucleară generată de aceasta.

Italienii din Napoli ard facturile la energie şi se pregătesc de revolte de stradă, dar românii plătesc mai mult decît germanii, italienii, letonii, danezii… Prețurile sînt mai mult decît triple față de Spania și Turcia. În Europa, numai Marea Britanie plătește mai mult decît România! După ce a respins solicitările Uniunii Europene de a închide mine și centrale pe cărbune, Polonia este o țară cîștigătoare. Pe 1 iulie a.c., a apărut în Monitorul Oficial Ordonanţa de guvern privind decarbonizarea sectorului energetic. Acest act care prevede, practic, închiderea tuturor termocentralelor pe cărbune (lignit + huilă) și minelor de cărbune din România pînă în 2032 a apărut în plin haos energetic, într-un moment cînd alte state – în frunte cu Germania – revin la această sursă de energie, oricît de poluantă ar fi. Pe de altă parte, adoptarea sa este o condiție pentru PNRR. Practic, în clipa de față, sub 17% din producția de energie electrică a României (adică aproape 3.100 MW) este reprezentată de cărbune. Ca termen de comparație, media europeană este acum în jurul a 16%, conform datelor Institutului Fraunhofer. Polonia trece de 70%. Țările de Jos sînt la 24%, iar Ministerul Climei și Energiei de la Haga a anunțat că centralele pe cărbune, care erau limitate la 35% din producție în cadrul măsurilor de decarbonare, vor putea funcționa la capacitate maximă pînă în 2024. În cea mai mare economie europeană, Germania, proporția a depășit luna trecută 30%, iar decidenții vor să redeschidă și mai multe centrale pe cărbune, pentru a le substitui temporar pe cele pe gaz.

Tot acest dezastru este anticipat încă de la începutul anului. Scumpirea energiei electrice și a gazelor pentru industrie (și pentru populație, desigur) ar fi trebuit să fie, încă în 2021, principala preocupare a guvernanților! Inclusiv a lui Klaus Iohannis, conducătorul „de facto” al Guvernului. Nici măcar n-a clipit, însă, Klaus Iohannis. Prima lui grijă, la facerea fiecărui guvern pe care l-a moșit, a fost menținerea și întărirea omului său de încredere la Ministerul Energiei, atomicul Popescu! Ba mai mult, Iohannis a promovat reducerea continuă a producției de energie electrică și gaze naturale, atît în politica internă, cît și printre angajamentele luate în fața Comisiei Europene. Cum a făcut-o? Patronînd închiderea de mine de cărbune și de centrale electrice pe cărbune și ocrotindu-i pe austriecii de la OMV, care, încurajaţi de Enola Gay Popescu, au vîndut cu 4.000 de lei ceva produs cu 80 de lei. Românii, însă, sînt un popor răbdător. Şi cretin!

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =