Fără salarii de două luni, angajaţii Ocolului Silvic „Banatul Montan“ R.A. au ajuns la limita răbdării!
Lucrurile se precipită la Ocolul Silvic „Banatul Montan“ R.A. Reşiţa. După scandalul generat de veniturile obţinute în luna iunie de şeful de ocol, Ghiocel Meda, şi intervenţia în presă a preşedintelui Consiliului de administraţie, Nicolae Borteş, iată săptămâna a început cu întrunirea asociaţilor care constituie acest ocol silvic.
În numele lor a vorbit Sorin Ilie Peica care, din start a mărturisit că povestea de iubire, între angajaţi, Consiliul de administraţie şi conducere, recte Ghiocel Meda a luat sfârşit de mult. Mai precis, în luna ianuarie, la nici jumătate an de la constituirea sa, când au început să apară primele sincope. Salarii care nu se dădeau la timp, ci cu mari întârzieri, iar datoriile ar fi început să crească vertiginos.
„Începând cu aprilie, cineva din interiorul nostru, care s-a considerat neîndreptăţit, a început să facă plângeri la instituţiile statului ce răspund de silvicultură, iar de atunci au început controalele care au durat trei luni şi jumătate, din partea Gărzii Forestiere, a Inspectoratului Judeţean de Poliţie, IGPR şi a ministerului. Din câte ştim noi nu au fost descoperite deficienţe grave, doar că pe linie de audit financiar nimeni n-a controlat ceva. Pe parcurs, în relaţia dintre Consiliul de administraţie şi conducerea Ocolului silvic au început să apară tot mai multe diferende, mergând până la cererea de demitere a şefului de ocol. Aceste sincope au avut repercursiuni asupra activităţii ocolului şi asupra salariilor noastre“, a mărturisit Peica.
Peica a subliniat faptul că el şi colegii săi au fost atenţionaţi să nu arate presei anumite documente legate de constituirea şi funcţionarea Consiliului de administraţie. În opinia sa, acesta este constituit ilegal sută la sută. Şi iată de ce: „Potrivit legii din el ar trebui să facă parte, obligatoriu, ceea ce la noi nu există, un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, licenţiat în ştiinţe economice şi cu experienţă în domeniul economic, contabilitate, audit financiar de cel puţin cinci ani de la obţinerea diplomei de studii superioare, un reprezentant al autorităţii tutelare, cu experienţă de cel puţin cinci ani în domeniul de activitate al regiei autonome şi cinci persoane cu experienţă în administrarea/managementul unei regii autonome“.
Întrebat fiind de ce nu s-a sesizat de la început aceste inadvertenţe, Peica a răspuns că abia acum au observat neregulile.
De la acest conflict s-a ajuns la situaţia în care cele 16 primării asociate să nu mai plătească niciun leu, drept cotizaţie.
„S-au sistat plăţile, am ajuns să avem conturile blocate, să nu se facă niciun fel de plăţi, inclusiv cele aferente salariilor şi impozitelor datorate statului. Angajaţii au restanţe salariale de două luni şi, ceea ce e mai grav, nu s-au plătit asigurările sociale de trei luni. Ni s-au reţinut banii pentru bonurile de masă pe şapte luni. De patru luni, celor care au gestiuni, li se reţin banii pe garanţii, dar aceştia nu au ajuns în conturile bancare, aşa cum ar fi normal. Neoficial, ocolul este angajat în datorii foarte mari, iar acest lucru se datorează şi primăriilor care nu îşi respectă obligaţiile asaumate prin contractul de asociere. Am ajuns la limita răbdării. Suntem consideraţi un fel de sclavi de acest Consiliu de administraţie“, a răbufnit Peica care a ameninţat cu demisia tuturor angajaţilor, ingineri silvici şi pădurari, în total 26 de persoane..
Salariaţii s-au adresat şi primarului Reşiţei, Ioan Popa, pe care îl consideră un om de cuvânt şi care face ceea ce promite.
„În una din ședințele CA, domnul Popa s-a exprimat foarte plastic, că pădurarii dacă stau fără salariu sunt ori idioți, ori proști, ori hoți. Controalele au arătat că hoți nu suntem. Idioți și proști, nu, cred că avem toți un IQ măcar la nivel mediu. Noi am stat pentru că am vrut să avem serviciu, pentru în silvicultură este o lege nescrisă, trebuie să îți aperi pădurea chiar dacă nu iei salariu, pentru că răspunzi de ea“, a concluzionat Sorin Ilie Peica.