Federaţia Comunităţilor Evreieşti intervine în cazul Sinagogii din Caransebeş

sinagoga

După apariţia în mass-media a unor articole referitoare la dosarul penal care i s-a făcut primarului Caransebeşului, Felix Borcean, acesta fiind urmărit pentru instigare la săvârşirea infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, pentru că în luna aprilie 2018 l-a determinat pe Ion Gheorghe Ştefan, pe atunci şef al SPIR, să efectueze lucrări de renovare a curţii Sinagogii din municipiu, documentaţia fiind făcută pentru efectuarea de reparaţii la bordurile şi pavajele pietonale de pe Str. Libertăţii, iată că miercuri, 27 aprilie, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaric a emis un comunicat de presă în care îşi exprimă poziţia vizavi de această situaţie.

După ce se aminteşte că Sinagoga din Caransebeş, construită în 1894, are o însemnătate deosebită, fiind monument istoric, şi că, de-a lungul anilor, a găzduit concerte de muzică clasică, expoziţii, simpozioane sau lansări de carte, comunicatul continuă astfel:

„Luând în considerare situaţia de fapt, caracteristicile speciale ale acestui monument istoric, care atrage numeroşi vizitatori din ţară şi străinătate, Primăria Municipiului Caransebeş a acordat un sprijin absolut necesar pentru buna funcţionare a activităţilor religioase şi social-culturale ale acestui lăcaş de cult mozaic, de utilitate publică şi de deosebit interes. Reamintim, în acest sens, că potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile locale, de stat, pot şi acordă sprijin financiar şi material cultelor religioase din România.

În ceea ce priveşte cercetările efectuate de organele abilitate, susţinem faptul că pavarea curţii sinagogii reprezintă un act de normalitate, o lucrare efectuată în beneficiul cetăţenilor municipiului Caransebeş care beneficiază de acest obiectiv religios-cultural, şi suntem recunoscători pentru acest lucru. Avem toată convingerea că organele abilitate vor soluţiona în mod corect, transparent şi rapid acest caz”.

5 1