Fiți buni, dar nu vă mai lăudați cu faptele voastre!
Crăciunul vine cu daruri și bucurii. La fel ca Paștele. În egală măsură, este așteptat cu nerăbdare atât de copii, cât și de adulți. Pentru a păstra spiritul Sărbătorii Nașterii Domnului, cei mici sunt îndemnați să-i trimită din timp scrisori Moșului, ca în noaptea magică să le aducă jucării și dulciuri. Există, însă, și copii care nu trimit scrisori și pentru care povestea cu Moșul care vine cu o sanie trasă de reni rămâne doar o poveste. Pentru ei, oamenii buni și cu suflet mare își vor da mâinile în încercarea de a le alunga tristețea de pe fețe și durerea din suflete. Gesturile lor sunt demne de respectul nostru, al celor care rămânem insensibili la suferințele semenilor, fie ei copii sau bătrâni, bolnavi ori fără acoperiș deasupra patului.
Dar ce ne facem că internetul este plin de faptele bune pe care le trâmbițează unii și alții, considerând că nu este suficient să-i oferi amărâtului o bucată de carne și o felie de cozonac ori o jucărie copilașului sărac, dacă isprava lui nu este cunoscută de toată lumea? Toate aceste gesturi sunt însoțite de fotografii cu copii cu mâinile întinse, părinți îngândurați, cu case sărăcăcioase, poze care exprimă durere și deznădejde. Dar și de texte din care aflăm că, cutare consilier local, primar ori șef de organizație de partid au împărțit daruri de Crăciun. La televizor au curs reportaje pe aceeași temă, iar la radio nu mai prididesc mesajele despre faptele bune ale politicienilor.
Frumos, nimic de zis, dar stau și mă întreb măi, domnule consilier local, primar, politician ce ești, tot anul ce ai păzit? Abia acum v-ați adus aminte că pe lumea asta există și oameni săraci care nu au ce să pună, nu pe masa de Crăciun, ci în castronul din care se înfruptă zilnic cinci-șase guri? Abia acum realizați că lumea asta strâmbă are nevoie nu de compasiune, ci de guvernări înțelepte care să îndrepte lucrurile? Și, mai ales, de ce faptele voastre bune nu rămân anonime, de ce vă făliți, arătând lumii cine sunteți voi cei care au avut noroc în viață? În lumea civilizată, astfel de gesturi nu există. Oamenii se ajută, dar nu-și pun stea în frunte.
În concluzie, decât să vă prefaceți că vă pasă doar la sărbători de acești oameni, mai bine n-o faceți. Lumea ar fi mai sănătoasă fără farisei ca voi.