Fostul arbitru Cornel Corocan, onorat pentru întreaga carieră

Corocan

Fostul arbitru internaţional Cornel Corocan, cel mai apreciat reprezentant al arbitrajului cărăşean, s-a retras oficial din activitatea sportivă. După ce a pus punct carierei de arbitru, Cornel Corocan şi-a continuat ani buni activitatea în slujba fotbalului cărăşean, în calitate de secretar general al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Caraş-Severin, iar în ultimele sezoane a activat ca observator la Liga a II-a. La meciul de retragere ca observator, Federaţia Română de Fotbal şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin l au onorat cu o plachetă de onoare, pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba arbitrajului românesc. Momentul festiv a avut loc în urmă cu câteva zile, la Drobeta Turnu-Severin.

„În primul rând, trebuie să mulţumesc Federaţiei Române de Fotbal, şi implicit Comisiei Centrale de Arbitri, pentru gestul pe care l-au făcut, un gest de suflet pentru mine. Distincţia mi-a fost conferită la Drobeta Turnu Severin, la meciul dintre FCU Craiova 1948 şi CSM Slatina, iar Viorel Lolea, preşedintele AJF, mi-a înmânat-o. Federaţia a considerat că merit această recunoaştere, după peste 40 de ani de activitate în slujba fotbalului românesc. Am jucat 13 ani fotbal la nivel judeţean, iar în 1978 am fost înscris în rândurile arbitrilor. Dar nu am practicat de la bun început această activitate. Efectiv, am început să arbitrez abia în 1980, după o întâmplare petrecută la un meci de fotbal dintre Energia Reşiţa şi CFR Caransebeş, joc disputat la Caransebeş. S-a acordat în minutul 74, la scorul de 0-0, un unsprezece metri. În momentul dictării penalty-ului, arbitrul se afla undeva la centrul terenului. De fapt, faza s-a petrecut în afara careului, cam la 18 metri. Am ieşit atunci de pe teren, în semn de protest, dar am fost întors din drum de domnul Voinescu, pe atunci preşedintele secţiei de fotbal Energia. Am mai jucat până în minutul 90, iar ulterior mi-am spus că în continuare mă voi dedica exclusiv activităţii de arbitraj, şi voi demonstra că pot să ajung în vârful piramidei. Lucru care s a şi întâmplat”, a dezvăluit Cornel Corocan.

Anul 1986 a consemnat debutul carierei sale internaţionale, care menţionează peste 40 de partide, aproximativ jumătate dintre ele fiind întâlniri oficiale. La final de carieră, Cornel Corocan are şi câteva sfaturi pentru tinerii care vor să-i calce pe urme: „În primul rând, să se respecte ca arbitri. În al doilea rând, să se pregătească intens, pentru că fără pregătire nu se poate. Eu vă spun că, dacă ar fi să adun turele de stadion pe care le-am făcut, nu cred că sunt atâtea fire de iarbă pe gazon. Activitatea de arbitraj implică multă muncă. Dar nu e de ajuns, trebuie să ai înclinaţie, trebuie să te naşti cu anumite calităţi. Un arbitru adevărat percepe fazele, simte ce se întâmplă. Ăsta este un dar de la Dumnezeu.”

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 2 =