Frăţia e complicată
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situaţia din Republica Moldova, prin intermediul căreia solicită ca Uniunea să se implice în rezolvarea crizei de peste Prut. Potrivit documentului, o astfel de criză produsă în imediata vecinătate a României şi a UE „prezintă mize semnificative pentru stabilitatea şi securitatea regionale pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre nu le pot ignora”.
Scriam zilele trecute că, la un moment dat, dacă Rusia ar vrea să facă României un mare rău, atunci ar forţa unirea Republicii Moldova cu România! Rezultatul ar fi: un spaţiu geo-politic fluid şi instabil, o crevasă economică şi socială între Europa şi Caucaz! România nu are nici forţa economică şi nici INTELECTUALĂ de a se uni cu Republica Moldova. România nu e Germania lui Helmuth Kohl! Republica Moldova nu e Republica Democrată Germania!
Și, chiar dacă ar fi, consecințele pe termen lung par să nu fie în favoarea gestului istoric curajos al Cancelarului…
La aproape 30 de ani de la reunificarea Germaniei, populaţia în fostele landuri est-comuniste a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat după 1905, potrivit unui nou studiu, citat de agenţia DPA. În acelaşi timp, tot mai mulţi oameni trăiesc în vestul Germaniei, care a urmat un model economic postbelic capitalist şi efectiv a subsumat estul în sistemul său după căderea Zidul Berlinului în anii ’90.
Impactul durabil al diviziunii postbelice a Germaniei este ceva subestimat de publicul larg chiar şi astăzi, spun autorii studiului, de la Institutul Ifo pentru Cercetare Economică.
Studiul estimează că 13,6 milioane de persoane trăiesc în estul Germaniei în 2019, acelaşi număr ca în 1905. Aceasta în timp ce în vestul Germaniei populaţia s-a dublat la peste 68 de milioane de persoane, comparativ cu 32,6 milioane la începutul secolului XX.
Diferenţa legată de populaţie decurge din exodul masiv al est-germanilor spre Vest după divizarea Germaniei în 1949 şi înainte de construcţia zidului ce a separat Vestul – adică Republica Federală Germania – de Est, Republica Democrată Germană (RDG), în 1961.
Germania de Vest a înregistrat de asemenea aflux mai mare de muncitori migranţi în anii 1960 şi începutul anilor 70, iar după căderea Zidului Berlinului şi reunificare mulţi oameni au părăsit estul. Înainte de divizarea Germaniei cu aproape 70 de ani în urmă, evoluţia densităţii populaţiei în est şi vest era aproape identică, arată studiul.
Un studiu care pune multe semne de întrebare în legătură cu coerența demersurilor unioniste, pe ambele maluri ale Prutului. Nu punem acum în discuție existența Transnistriei și a Găgăuziei, care complică și mai mult entuziasmul!