Generalul Dinulică şi-a expus colecţia la muzeul caransebeşean

expoziţie dinulica 7

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, în colaborare cu Cercul Militar Caransebeș şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a organizat joi, 24 octombrie, vernisajul expoziției „Armata Română, în anul Centenarului Banatului. Exponate din colecția personală a generalului de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică”, la sediul instituției de cultură din Piața General Ioan Dragalina.

După rugăciunea şi alocuţiunea susţinută de PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, Marius Damian, administratorul public al judeţului, a vorbit despre semnificaţia evenimentului, precum şi despre sprijinul pe care Consiliul Judeţean Caraş-Severin îl acordă muzeului caransebeşean, la toate acţiunile pe care această instituţie de cultură le organizează.

Primarul Felix Borcean s-a referit la faptul că gen. brig. (r) Gheorghe Cristian Dinulică îşi expune cu acest prilej, „pe tavă”, o parte din activitatea sa militară, amintirile şi realizările unei cariere îndelungate puse în slujba ţării. „Faptul că expune toate acestea la Caransebeş, pentru prima dată, ne face să credem că el chiar este un fiu al acestor locuri, şi nu unul prin adopţie, cum spune dânsul. Noi ne-am fi dorit ca, în chiar aceste zile, să îi putem oferi şi titlul de «Cetăţean de Onoare», iar această distincţie să se numere printre aceste exponate, însă, din motive birocratice, n-am reuşit acest lucru, dar, în data de 31 octombrie, Consiliul Local Caransebeş va vota, cu siguranţă, această propunere. Până atunci, însă, noi am pregătit o Diplomă de merit, pentru contribuţia personală deosebită adusă la dinamizarea vieţii social-culturale în municipiul Caransebeş”, a spus edilul.

Primind distincţia, generalul de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică a spus că diploma nu este doar a sa, ci a Armatei Române, şi în primul rând a Armatei din Banat şi din Caransebeş, oraş în care şi-a desfăşurat activitatea vreme îndelungată, sosind aici cu gradul de locotenent. „Toate obiectele din această expoziţie sunt primite, fie de la oficialităţi civile, fie de la comandanţi militari din ţară şi din străinătate, şi mă refer la drapele, plachete, diplome, săbii, precum şi o parte din cele 60 de medalii primate de mine, printre care Virtutea Militară în grad de Ofiţer, Cavaler şi Comandor. M-am gândit să nu păstrez acasă, în cutii, aceste obiecte cu valoare sentimentală pentru mine şi pentru familie, ci să le expun aici, la muzeu, unde au ocazia să le vadă copiii în primul rând, pentru că ţin foarte mult să popularizăm această meserie, a armelor, cea mai nobilă pe care o poate urma un tânăr”, a mai spus gen. brig. (r) Gheorghe Cristian Dinulică.

În încheiere, elevii s-au deplasat într-o sală alăturată, unde organizatorii au amenajat un atelier de lucru cu armament şi materiale de profil de la o Unitate militară din Lugoj, pentru a prezenta oferta educaţională pentru Şcolile de ofiţeri şi subofiţeri.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 9 decembrie, de luni până vineri, între orele 9-16.

2 2