Gordan Jandroković, președintele Parlamentului Croat: „Republica Croația sprijină în mod necondiționat accesul României în Spațiul Shenghen!”

croat5

binary comment

Cel de-al doilea om în statul croat – Gordan Jandroković, președintele Parlamentului Republicii Croația – s-a aflat miercuri în Caraș-Severin, în fruntea unei delegații care i-a reunit pe Marija Kapitanović, ambasadorul Republicii Croația la București, Ivana Posavec Krivec, președinte al Clubului Social Democraților, șef al delegației Parlamentului croat la Adunarea Parlamentară a SEECP, Andro Krstulović Opara, parlamentar în Parlamentul Republicii Croația, Tomislav Šimičević, directorul Cabinetului Președintelui Parlamentului, Željko Mišura, adjunctul șefului Cabinetului Președintelui Parlamentului Republicii Croația. Nu este, de altfel, pentru prima oară când liderii croați, la cel mai înalt nivel, vizitează județul nostru, în special pentru a vizita minoritatea croată dar, cu această ocazie, se întâlnesc și cu autoritățile naționale și județene. În acest context, putem semnala și discursul din Parlamentul României al președintelul Parlamentului Croat, Gordan Jandrokovici dar și întrevederea cu conducerea județului Caraș-Severin. Delegația croată, însoțită de prof. Petar Hațegan, președintele Uniunii Democrate a Croaților din România și de alți reprezentanți ai comunității, a vizitat miercuri comunitățile croate de la Carașova, Clocotici și Lupac, acolo unde au vizitat bisericile și școlile din aceste localități, primiți de primari, de lideri ai comunității, de locuitori și fiind însoțiți de vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Marius Isac. Membrii delegației croate s-au bucurat de întâlnirile calde și prietenoase din localitățile populate de etnia croată, care este la ora actuală una dintre cele mai importante minorități păstrătoare de tradiții marcante.

Președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandrokovici, a reiterat faptul că Statul Croat și România au relații extraordinare și croații vor face tot ce le stă în putință chiar să intensifice aceste legături.

”Am vorbit în țara dvs. și de statutul celor două minorități: cea croată din România și cea română din Croația, care se bucură de sprijinul ambelor state, a declarat Jandrokovici la Clocotici, una dintre localitățile importante unde a poposit delegația croată. Etnia croată din România, în mod, evident, este o puternică depozitară de tradiții, credință și limbă și are tot sprijinul nostru. De asemenea, am abordat și relațiile externe, cu gândul la 1 ianuarie 2023, atunci când Croația va deveni membră a zonei economice euro. De asemenea, suntem convinși că Republica Croația va intra și în zona Shengen și avem convingerea și că România se află pe calea aceasta iar sprijinul nostru este evident.”

Înaltul demnitar croat s-a referit și la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, reiterând poziția țării sale de sprijin total pentru integritatea teritorială și statală a țării vecine României, observând că Croația are din nefericire experiență în ce privește agresiunea și de aceea înțelege foarte bine ce înseamnă asta.

”Noi, ca și parlamentari, suntem angrenați în susținerea tuturor aspectelor legate de libertate, pace, liberă exprimare și integritate, adică tot ceea ce este caracteristic unor cetățeni liberi, în statele lor.”

Cât despre pregătirea Republicii croate în pragul unei ierni care se anunță a fi destul de complicată și, desigur, în contextul măsurilor de economisire a energiei luate de mai multe state europene, președintele parlamentului croat a explicat că sunt două elemente, anume aspectul termic și cel energetic.

”25 la sută din necesitățile energetice sunt producție proprie, a spus Gordan Jandrokovici, avem și un terminal în insula Krk. De asemenea, avem, împreună cu Slovenia, o termocentrală care ne asigură mai bine de 80 la sută din necesități. Este clar că suntem în fața unei provocări în ceea ce privește solidaritatea și consensul în Uniunea Europeană, plus susținerea pentru Ucraina, în așa fel încât toate să conveargă spre o forță a UE, pentru a fi o entitate semnificativă la nivel mondial.”

Înaltul demnitar a mai declarat că de la nivelul Statului Croat se urmărește activitatea Comisiei Europene. În ce ne privește, Croația a observat că România a îndeplinit toate condițiile pentru accesul în Spațiul Shengen, așa că se așteaptă ca și România să adere de la 1 ianuarie 2022, la acest spațiu de circulație liberă. În final, președintele Parlamentului Croat a relatat, răspunzând uneia dintre întrebările jurnaliștilor, impresiile domniei sale despre localitățile croate vizitate în Caraș-Severin, arătând faptul că minoritatea croată este una dintre cele mai vechi de pe acest teritoriu dar și una dintre cele mai organizate.

”Sunt impresionat de modul cum și-au păstrat identitatea, limba, obiceiurile și am convingerea că și în următorii ani își vor păstra aceste elemente identitare, a mai spus demnitarul croat. Mă bucură foarte mult faptul că întâlnesc tineri care trăiesc aceste valori moștenite de la predecesorii lor și chiar cresc valoarea spirituală și identitară a comunității din care fac parte.” Vizita delegației croate la cel mai înalt nivel s-a încheiat la Lupac, acolo unde, de asemenea, a fost vizitată biserica din localitate și școala, văzute, firește, drept piloni ai comunității. Prezentă la toate întâlnirile din Caraș-Severin, ambasadorul Republicii Croate în România, Excelența Sa, dna Marija Kapitanović.

”Mă aflu de trei ani în România, o țară prietenă și parteneră, a declarat înaltul diplomat, din care, trebuie să mărturisesc, doi ani au fost de pandemie. România este o țară extraordinară iar relațiile dintre cele două state sunt minunate. La elementul economic am mai putea lucra dar statutul minorității croate în România este o adevărată punte între cele două state. În baza căreia vom putea consolida relațiile noastre bilaterale. Ne bucură mult aceste vizite la nivel înalt, care întăresc relațiile celor două membre ale UE. ”

Excelența sa a accentuat pe această vizită a celui de-al doilea om în statul croat iar răstimpul petrecut aici a fost practic o zi intensivă de lucru, de întâlniri la nivelul cel mai înalt, cu președintele României, cu președintele Camerei Deputaților din România, cu președintele Senatului, sunt de o importanță crucială pentru relațiile dintre cele două state.

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 10 =