Guvernul mondial al Covid-19
Noi, românii, ne-am obișnuit să contestăm tot. Aproape nimic din ce se transmite societății din diferite direcții de putere sau influență nu are substanță pentru românaș. Românul e adeptul involuntar al teoriei că nimic nu e solid în acest univers, fapt observat dacă vei coborî în micounivers. Acolo distanțele între particule sunt atât de mari încât pe bună dreptate impresia de vid (și chiar certitudinea) este copleșitoare. Totul ține de vibrație. Vibrații joase înseamnă ceea ce considerăm noi a fi lumea obiectelor solide. Românul obișnuit nu e, în general, nici fizician și nici filozof dar combate cu frenezie tot ce pare solid în argumentarea unor specialiști. Din păcate, nu combate doar teoretic, dar nici nu respectă niște sfaturi utile pentru el, în primul rând.
Richard Brodie e un programator american și autor născut în 1959. Dacă doriți să știți mai multe despre el, a lucrat la Microsoft. Au lucrat acolo mai mulți, nu numai el. Dar Brodie a realizat Microsoft Word, prin intermediul căruia scriu și eu acum acest editorial. El este autorul unor bestseller-uri internaționale care vorbesc despre memetică – știința așa-numitor viruși ai minții. Acești viruși se transmit mai abitir decât virusurile clasice, așa că noi, în afară de pandemie, avem și ceea putem numi infodemie. Există o știință întreagă care studiază transmiterea și efectele acestor viruși ai minții în conștiința publică, dar și contra-meme, să le spunem așa, care încearcă că contracareze efectul primelor. Numai că, așa cum se întâmplă în jurnalism, atunci când apare o informație, chiar dacă falsă sau inexactă, este preluată la prima mână atât de puternic încât dreptul la replică nici nu mai contează. De aceea și lupta contra memelor – puternicii viruși ai minții – este foarte dificilă.
O sumedenie de meme ne-au asaltat în vreme de pandemie, așa cum discutam acum câteva zile, într-o emisiune televizată, cu medicul și cercetătorul timișorean Octavian P. Jurma, care, de altfel, studiază memetica. Câteva sunt deja celebre: Sars Cov 2 e un fel de gripă; virusul nu există; totul e pentru bani europeni; noile cazuri apar din joben; oamenilor li se dau bani să declare că aparținătorii lor au decedat de Covid; cunoști pe cineva personal care s-a îmbolnăvit de Covid 19?; nimeni nu moare de Covid; asimptomaticii nu transmit virusul; virusul rezistă pe suprafețe zeci de ore; termometrizarea introduce cipuri sau este un act medical care trebuie realizat doar de medici; cineva ne vrea economia la pământ; la umbra Covid se pune de-un guvern mondial și așa mai departe.
Aceste meme sunt greu de scos din imaginarul public. Dacă vei vorbi cu mai multe persoane din jurul tău, vei constata că majoritatea vorbesc exact în această frazeologie memetică, susținând cu ardoare virușii minții. Ceea ce e cel mai vicelan în acest context e că memele se înrădăcinează atât de adânc încât ai impresia că sunt ideile tale.
Din această perpectivă conduita noastră față de Covid capătă accente confuze, fiind smulși dintr-o parte în alta de idei contradictorii, elucubrante uneori, care ne întunecă rațiunea și devenim tentați să nu mai respectăm nimic. Aceste e efectul memelor. De aceea, o memă bună cred că ar fi aceea că virusul există, produce îmbolnăviri, decese și, probabil, urmări de perspectivă la nivelul sistemului pulmonar. Iar dacă nu vrem să stăm în casă în lunile iulie și august, poate ar trebui să fim un pic mai atenți la sfaturile de protecție.