Haldina de gunoi revine la primărie, însă Green Ecobauer trebuie să facă ceva cu gunoiul care arde mocnit
Prin Decizia civilă din luna aprilie a acestui an a Tribunalului Caraș-Severin și Încheierea de îndreptare eroare materială pronunțată de același Tribunal, rămase definitive, instanța de judecată a constatat încetarea de drept a contractului de închiriere din 2015 semnat între Primăria Reșița și Green Ecobauer. Ca urmare a acestui fapt instanța a obligat firma să predea terenul respectiv și să găsească soluțiile pentru aducerea lui la stare initială. În fapt, este vorba de celebra haldină de gunoi de la Lupac.
Astăzi, primarul Ioan Popa, reprezentanții Consiliului județean, ai primăriei, Gărzii de Mediu, firmei respective și lichidatorul judiciar Aktiv-lex Insolvență SPRL au mers la fața locului pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească.
Factorii de răspundere de la nivelul instituțiilor respective au constatat că Green Ecobauer nu a respectat clauzele contractuale și că pe terenul care a făcut obiectul contractului de închiriere se află în prezent o cantitate mare de deșeuri.
Referindu-se la acest aspect, primarul Reșiței, Ioan Popa, a precizat: „În 2016, firma Green Ecobauer a scos Brantner-ul de pe amplasament și din momentul acela, indiferent de eforturile noastre nu am avut la îndemână decât soluția de a duce gunoiul la Oradea. De trei ani, cărăm 1.500- 1.700 de tone de gunoi la Oradea. Acest amplasament este proprietatea Reșiței, fiind închiriat cu bună credință de reșițeni lui Ecosal, care a intrat în faliment, Green Ecobauer l-a preluat și, aproape un an de zile, Reșița a fost singura primărie ce nu putea să depoziteze gunoiul la ea acasă, în deponeu ei și ne-am dus în altă parte.
Am câștigat procesul cu Green Ecobauer, care și ea între timp a intrat în faliment. Iar în acest deponeu mai sunt peste 6.000 de metri cubi de gunoi, caz în care anunț public că mă voi îndrepta împotriva administratorului și acționarilor acestei firme, pentru că pe gunoiul adus de la Anina, Moldova Nouă Oravița, Bocșa și din alte părți, Ecobauer a încasat bani pe transferurile făcute la Horezu și Oradea, dar lăsând gunoiul aici. De fapt, firma a băgat banii în buzunar. Transferul gunoiului ne costă aproximativ 300.000 de euro, reșițenii nu vor plăti și ne vom îndrepta spre administatorul firmei, sau ce-o fi el, domnul Simescu și nu mai știu cum (Sorin – n.r.).
Popa a prezentat și un scurt inventar al amplasamentului, unde lipsește 70% din gardul împrejmuitor, iar unele construcții nu sunt demolate complet. Primarul era de părere că, dacă ar fi bani, amplasamentul ar putea fi golit în două-trei luni, problema e că primăria nu poate face acest lucru pentru că nu îi dă voie Camera de Conturi.
„Din păcate, nu pornește deponeul de la Lupac, iar noi continuăm să ducem gunoiul la Oradea și e un cost foarte mare, pe care îl suportăm noi toți“, a mai spus edilul-șef.