În Caraş-Severin se fac ultimele pregătiri pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare naţională

bacalaureat 2019 subiecte romana 86884500

La nivelul județului CS au fost stabilite și transmise spre aprobare ministerului educației 16 centre de examen de Bacalaureat pentru cei 2.161 de elevi înscriși din clasele a XII-a zi și a XIII-a seral și respectiv 59 de centre de examen pentru cei 1.990 de elevi de clasa a VIII-a înscriși la Evaluarea Naţională.

Potrivit noilor reglementări, în centrele de examen sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să se păstreze o distanță de minimum doi metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate. Locul unde îşi defăşoară activitatea comisia din centrul respectiv se află va fi prevăzut cu sistem de supraveghere audio-video.

Ion Chiosa, purtătorul de cuvânt al ISJ caraş-Severin spune că: „Ministrul educației și cercetării, a aprobat ordinul privind organizarea sesiunilor speciale de Evaluare Națională și Bacalaureat pentru absolvenții care nu vor putea participa la prima sesiune, în vederea asigurării egalității de șanse. La aceste sesiuni speciale vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale”.

Această măsură vine în sprijinul absolvenților care nu vor putea participa la prima sesiune a acestora și vizează asigurarea egalității de șanse pentru toți candidații la aceste examene.

Sesiunea specială de BAC 2020 pentru elevii afectați de pandemie începe în data de 6 iulie 2020 cu examenul scris la Limba și literatura română, în timp ce sesiunea normală a Bacalaureatului debutează pe 22 iunie 2020.

Sesiunea specială de Evaluare Națională 2020 are programat primul examen pe 29 iunie, la două săptămâni după sesiunea normală a examenelor pentru absolvenții de clasa a VIII-a.

Proceduri excepţionale
Pentru examenele, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenelor naționale (conform procedurii operaționale cu privire la modalitățile de desfășurare a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și ieșire al elevilor, a personalului didactic din comisiile de examen și modalitatea în care se va realiza igienizarea/dezinfecția unității de învățământ).

Evaluarea Națională, 15-18 iunie 2020

Evaluarea națională debutează în data de 15 iunie cu examenul scris la Limba și literatura română, urmat de examenul la disciplina Matematică din data de 17 iunie, iar în 18 iunie va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele finale după contestații vor fi afișate în data de 27 iunie 2020.

Subiectele vor fi elaborate in cadrul Centrului National de Evaluare si Examinare, conform următoarelor criterii: a) exprimarea trebuie sa fie clară, precisă si in strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională; b) să aibă un nivel mediu de dificultate şi c) să permită rezolvarea în 120 de minute.

 Anul acesta, din cauza masurilor de distanțare socială, vor fi repartizați maximum 10 elevi într-o sală. Toate sălile de examen, sălile in care se multiplica subiectele sau cele în care se preiau, evaluează sau se depozitează lucrările scrise vor fi dotate cu camere de luat vederi.

Elevii trebuie să fie prezenți in sălile de examen până cel târziu la ora 8.30, iar examenul începe la ora 9.00 şi durează două ore. Pentru rezolvarea subiectelor, pe foaia de examen elevii trebuie sa scrie doar cu cerneală sau pasta de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor şi desenelor la matematică pot folosi doar creion negru.

3 1