În Caraş-Severin sunt baraje deținute de autorități publice locale, care au probleme cu actele de reglementare
Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) prin echipele sale de control au finalizat verificările la barajele de importanță C și D din arealul Banatului. Astfel, au fost verificate toate cele 63 de baraje de importanță C și D (de importanță normală și redusă) aflate în Spațiul Hidrografic Banat, dintre care 42 de baraje se află în administrarea ABA Banat, iar 21 sunt ale altor deținători (autorități publice locale, instituții publice, agenți economici, persoane juridice).
La nivelul judeţului Caraş-Severin, s-a constatat că sunt baraje deținute de autorități publice locale, care au probleme cu actele de reglementare și altele care încă nu au îndeplinit măsurile dispuse de expertiza tehnică în exploatarea barajelor, măsuri obligatorii înainte de obținerea autorizării de funcționare. În această situație sunt: Barajul Mărghitaș, a acumulării permanente cu același nume, care aparține de Primăria Anina, județ Caraș-Severin, și care are expirată autorizația de funcționare în siguranță, urmând să o reînnoiască. S-a dispus urgentarea realizării măsurilor din expertiza tehnică și reautorizare. Barajul Dănila, acumulare permanentă pe cursul de apă Moravița, al cărui deținător este Primăria Ocna de Fier, nu are autorizație de funcționare în siguranță, în schimb există măsuri impuse prin expertiza tehnică privind creșterea siguranței în exploatare a acumulării, cu termen până în trimestrul al II-lea 2023.
“ În zona Banatului, echipele formate din angajați ai Inspecției Bazinale de Apă Banat și Exploatare Lucrări Hidrotehnice au început acțiunea de control, în urma Hotărârii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, la solicitarea autorității publice centrale în domeniul apelor, respectiv Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și coordonată de Administrația Națională „Apele Române”. Toate măsurile de îndeplinit lăsate de colegii mei vor fi urmărite de aceștia pentru a avea garanția că deținătorii barajelor vizate vor asigura funcționarea în siguranță a obiectivelor hidrotehnice, la termenele stabilite de comun acord ”, a specificat Marius Ungurean, directorul ABA Banat.