În România, a crescut numărul copiilor dispăruți de acasă!

copii disparuti

Potrivit datelor furnizate de organizația Salvați Copiii România, numărul sesizărilor despre dispariția copiilor a crescut constant în ultimii doi ani, cei mai mulți copii dispăruți având între 14 și 18 ani.

Astfel, în perioada cuprinsă între 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 au fost înregistrate 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor de la domiciliu, cu 1.145 mai mult decât în anul anterior. Din datele obținute de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție reiese că în perioada analizată au dispărut 106 copii cu vârsta sub 5 ani, 176 de copii cu vârsta între 5 și 10 ani, 2.245 de copii între 10-14 ani și 6.195 de copii de peste 14 ani.

Aproximativ 95 la sută dintre sesizările primite în fiecare an se referă la plecări voluntare de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, cele mai multe fiind soluționate în timp scurt, fără implicații majore de risc victimal sau infracțional. În perioada 22-26 mai 2023, organizație Salvați Copiii România a desfășurat o serie de activități de informare și conștientizare în școli și licee, unde a discutat cu tinerii despre pericolele fugii de acasă și despre alternativele pe care le au.

Principalele motive și factorii de risc care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea părinților sau a adulţilor responsabili; conflictele repetate din familie, conflictele cu părinții; abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale; lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocajele în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile etc.

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × one =