Începe seria de evenimente culturale sub egida „Reşiţa inspiraţională”

mircea miclea

Vineri 26 mai, de la ora 18.00, în Aula Eftimie Murgu a Centrului Universitar UBB Reșița va avea loc conferința „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”, conferință susținută de reputatul psiholog, profesor universitar și fost ministru al educației, Mircea Miclea.

„Conferința mea pornește de la două premize: că viitorul va fi tot mai volatil și incert și că inteligența  artificială va reconfigura învățarea. Oare ne așteaptă un nou ev mediu, în care vom fi vasali soluțiilor oferite de sistemele de inteligență artificială și vom fi tot mai ignoranți, sau un nou iluminism, în care utilizarea IA va potența exponențial rațiunea și cunoașterea umană? Vom fi paralizați de crize sau proactivi, pentru exploatarea lor? Conferința argumentează ce ar trebui să facem și ce ar trebui să învățăm, pentru mai buna noastră educație. Educația este premiza libertății.”Mircea Miclea

Mircea Miclea este psiholog, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător. A fost cel mai tânăr șef de catedră din istoria Universității, cancelar al UBB, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească. Ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost timp de 5 ani președintele comisiei prezidențiale care a realizat „Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării”, diagnoză care a stat la baza „Pactului național pe educație” semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza Legii educației nr. 1/2011 în vigoare în prezent, dar modificată masiv de guvernările care s-au succedat în ultimii 10 ani. Doctor în psihologie și cu un masterat în administrarea afacerilor, Mircea Miclea este fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare Cognitrom, care dezvoltă produse la intersecția dintre psihologie si tehnologie.

Moderatorul întâlnirii va fi Daniel Funeriu.

Daniel Funeriu a fost ministru al Educației în 2009-2012, perioadă în care a implementat o nouă lege a educației, bazată pe Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru educaţie condus de Mircea Miclea (Legea educației nr. 1/2011). A fost consilier prezidențial în domeniul educației și europarlamentar. În prezent, face parte din corpul de experți al Comisiei Europene care asistă Guvernul Republicii Moldova în eforturile de a implementa Acordul de Asociere UE – Republica Moldova. Chimist cu doctoratul obținut la Universitatea din Strasbourg sub îndrumarea laureatului Nobel Jean-Marie Lehn, Daniel Funeriu a fost cercetător în Japonia și SUA, înainte de a reveni în țară.

Intrarea la toate evenimentele proiectului este liberă, în limita locurilor disponbile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × three =