Infracţiuni silvice depistate de poliţişti şi specialişti în domeniu

furt lemne

În această săptămână, polițiștii Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu colegii de la inspectoratele de poliție județene Dâmbovița, Gorj, Hunedoara și Caraș- Severin au verificat modul în care ocoalele silvice și agenții economici cu obiect de activitate în domeniul forestier respectă prevederile legale pe linie silvică.

Acțiunea a fost demarată pe raza județului Caraș – Severin, unde au fost controlate 3 ocoale silvice de stat și 3 agenți economici.

Potrivit comunicatului de presă al Inspectoratului General de Poliţie, au fost constatate unele nereguli, pentru care au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.000 de lei. Astfel, polițiștii au constatat că s-a încălcat Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, sens în care au fost confiscați aproape 3.000 de metri cubi de lemn, în valoare de peste 880.000 de lei.

„În urma constatării a şase infracțiuni, au fost întocmite dosare penale: pentru 3 infracțiuni de tăiere fără drept de arbori și pentru alte trei de furt de arbori. Au fost găsite peste 100 de bucăți de lemn, provenite din tăierea ilegală (peste 27 metri cubi), a căror valoare se ridică la 7.700 de lei.

În aceste activități au fost angrenați și specialiști silvici din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Gărzile Forestiere Brașov, Focșani și Râmnicu Vâlcea.

În urma controlului efectuat la un depozit de material lemnos al unei firme, s-a constatat lipsa a peste 1.000 metri cubi de lemn (în  valoare de aproape 370.000 de lei).

De asemenea, societatea deținea alte material lemnoase fără proveniență legală.

Operatorului economic i-au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale conform Legii nr 171/2010, în valoare de 19.000 de lei.

Verificările efectuate la o unitate silvică de stat au condus la faptul că, din depozitul temporar a cărei valabilitate de funcționare era expirată, au fost expediați peste 1.500 de metri cubi de material lemnos fără proveniență legală. Unității silvice i-au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale conform Legii nr 171/2010, în valoare de 49.000 de lei, fiind confiscată contravaloarea a peste 1.500 de metri cubi de lemn“, se arată în comunicatul IGPR.

3 1