Instituția Prefectului Caraș-Severin solicită Guvernului 5.318 mii de lei lei din Fondul de rezervă pentru Băile Herculane
În vederea acoperirii contribuției orașului Băile Herculane la proiectele de reabilitare a Vilei Elisabeta, monument istoric și clădire emblematică a stațiunii, dar și a Podului de piatră, de asemenea monument istoric, Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Suma solicitată pentru suplimentarea bugetului orașului Băile Herculane, astfel încât să poată acoperi contribuția proprie la implementarea celor două proiecte, este de 5.318 mii lei. Vila Elisabeta este inclusă într-un proiect de consolidare și restaurare cu finanțare din fonduri norvegiene, prin programul RO-CULTURA, cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021.
Primăria Băile Herculane se ocupă de achiziția de proiectare tehnică și de execuție a lucrărilor de consolidare, restaurare și amenajare a monumentului Vila Elisabeta, precum și cu achiziția de materiale consumabile și obiecte de inventar pentru activitățile/acțiunile necesare pentru revitalizarea monumentului.
În prezent, vila se află într-o stare avansată de degradare care a scos-o din circuitul cultural al orașului și necesită de urgență lucrări de reabilitare pentru a putea fi pusă în funcțiune. Consolidarea și restaurarea vilei sunt de o mare importanță având în vedere istoricul acesteia, valoarea arhitecturală, dar și faptul că stațiunea Băile Herculane are neapărat nevoie de un stabiliment care să revitalizeze viața culturală a stațiunii și unde să fie înființat un muzeu care să adăpostească exponate din îndelungata sa istorie.
Orașul Băile Herculane mai are în derulare proiectul ”Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a Stațiunii Băile Herculane – Pod de piatră”. Podul de piatră cu colonadă acoperită face legătura între hotelul Franz Joseph (actualul hotel Decebal) și Băile Hebe, Apollo și Diana care se găsesc în Piața Hercules. La construcție, podul a primit o garanție de 100 de ani, aceasta fiind expirată de foarte mult timp. Podul necesită de urgență lucrări de reabilitare și restaurare, astfel încât să poată asigura nevoile de siguranță rutieră necesare, păstrând în același timp valoarea sa istorică și arhitecturală.