Jurnaliştii cărăşeni au marcat un secol de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România

11 1

Membrii Filialei „Ştefan Naciu“ Caraş-Severin a Uniunii Ziariştilor Profesioniştii din România s-au întâlnit miercuri, 9 octombrie, la Reşiţa, pentru a doua oară în acest an cu preşedintele Uniunii, Doru Dinu Glăvan. O participare numeroasă, cu foşti şi actuali jurnalişti cunoscuţi şi apreciaţi nu doar în spaţiul Banatului Montan, şi cu o dorinţă rostită de preşedintele UZPR, de atragere în rândurile Uniunii şi jurnalişti din generaţia tânără.

Cu acest prilej, Doru Dinu Glăvan a vorbit despre problemele discutate în adunarea generală a Uniunii, despre preocupările conducerii în anul Centenarului, despre deplasările în teritoriu şi întâlnirile cu membrii filialelor locale, precum şi despre proiectele menite să întărească din toate punctele de vedere Uniunea pe care o conduce, de a-i apropia pe membrii acesteia. În această idee, Glăvan i-a îndemnat pe membrii Filialei „Ştefan Naciu“ Caraş-Severin să îndrăznească să acceseze proiecte cu finanţare europeană, în condiţiile în care tot ei jurnaliştii vor fi singurii beneficiari.

Despre jurnalism, jurnalişti şi profesionişti a vorbit şi Gheorghe Jurma, un corifeu al presei cărăşene din ultima jumătate de secol. „Papa“ Jurma l-a completat pe Doru Dinu Glăvan, vorbind despre ziariştii care au făcut pasul de la presa scrisă la postura de a scrie cărţi. Nicolae Sârbu, Adrian Crânganu, Titus Crisciu, Jenică Munteanu, Daniel Botgros, Mario Balint, Nicolae Irimia, Nicolae Pătruţ sunt doar câţiva dintre ei. Apoi, a prezentat manuscrisul viitoarei cărţii ce va purta semnătura Dorinei Sgaverdia.

Şi pentru că sărbătoarea Unirii a fost transferată şi transformată într-o sărbătoare a presei, UZPR înfiinţându-se cu exact o sută de ani în urmă, Doru Dinu Glăvan i-a înmânat Dorinei Sgaverdia o Diplomă de Excelenţă pentru întreaga sa activitate în jurnalism.

În ciuda problemelor cu care se confruntă, preşedintele UZPR este optimist în privinţa viitorului presei.

„Cu siguranţă, presa se află pe drumul cel bun. Dintotdeauna, de la Heliade Rădulescu şi Eminescu încoace, şi din 1919 când s-a înfiinţat această Uniune, presa a evoluat în fiecare an. În bine, în rău, nu contează, ea a evoluat. Am trecut prin perioade diferite –  interbelică, comunistă şi cea de acum – , iar presa rezistă şi există şi va exista întotdeauna. Nu e nici mai bună, nici mai proastă decât cea din altă parte. Noi ne confruntăm cu o perioadă grea, dar sunt convins că presa îşi va spune în continuare cuvântul, prin toţi ziariştii săi. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România urmăreşte ca membrii săi să ajungă la un moment dat în faza în care să elimine extremele în exprimare, defăimare şi să devină o presă în folosul comunităţii. Cititorii, publicul în general, trebuie să înţeleagă că suntem o breaslă foarte importantă, alcătuită din oameni valoroşi, din tot timpul, pentru că dacă ne uităm la marii scriitori români, cu toţii au fost mai întâi jurnalişti, iar din rândul lor au fost şi prim-miniştri, şi miniştri şi ambasadori, iar acest lucru ne dă încredere în viitor“, a mai spus Doru Dinu Glăvan.

4 1