Kreativ Research & Nevo Parudimos și integrarea refugiaților și migranților din Asia și Africa
Anul 2020 începe sub auspicii favorabile pentru Kreativ Research & Nevo Parudimos, al cărui proiect, ce-și propune sprijinirea integrării refugiaților și a migranților care provin din Irak, Siria, Afganistan sau țări africane, a câștigat o finanțare europeană..
Înaintea Crăciunului, a fost aprobat proiectul: „InterculturArt – a path to inclusion and Employment, Promovarea incluziunii și a angajării prin artă (Erasmus + 2019-3-RO01-KA105-078068, în valoare de 28.000 euro, https://www.erasmusplus.ro/rezultate-selectie).
Potrivit președintei Asociației Kreativ Research, Ileana Cristina Rotaru, conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării din cadrul Universității de Vest Timișoara, proiectul abordează una dintre principalele provocări cu care se confruntă Europa în istoria recentă: integrarea refugiaților și a migranților care provin din Irak, Siria, Afganistan sau țări africane. Discriminarea și ura față de cei diferiți, față de cei care caută un viitor mai bun, naționalismul exacerbat îmbracă forme din ce în ce mai agresive.
„Noi dorim ca prin educație și prin organizarea de evenimente culturale în comunitățile rurale să oferim un spațiu sigur în care participanții să își poată împărtăși poveștile de viață și să creeze o punte între ei și comunitatea tânără a satului Milcoveni (comuna Berliște, Caraș-Severin). Împreună cu 40 de refugiați, solicitanți de azil, tineri care lucrează cu migranții sau voluntari interesați de construirea unei societăți deschise pentru o Europă mai incluzivă, tineri între 16-25 de ani din 8 țări (România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia, Lituania, Republica Macedoniei de Nord, Marea Britanie) își dau întâlnire în vara aceasta în tabara Marabu din Milcoveni“, ne-a mărturisit Ileana Cristina Rotaru.
În opinia sa, locul este cu atât mai provocator, cu cât zona, situată la granița cu Republica Serbia, este plină de amintirile „frontierștilor” din perioada communist care încercau cu prețul vieții să fugă în Occident, și de migranții de astăzi, întrucât în apropierea satului granițele au fost forțate de mai multe ori în ultimii ani, fiind situat pe una din rutele de tranzit, locuitorii săi confruntându-se cu problema legalității, moralității și siguranței.