La Caransebeş, medicii au fost în aer!

unitatea speciala aviatie

Joi, 27 mai, la sediul Unității Speciale de Aviație Caransebeș, pe aeroport s-a desfăşurat una dintre acţiunile care s-au derulat pe parcursul unei săptămâni, de convocare pentru pregătire a personalului navigant pentru executarea zborului în zonă montană și operare a troliului de bord, activitate premergătoare operaționalizării noilor Puncte de salvare montană.

Căpitan-comandorul Ciprian Rusu, comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş, a declarat că la acţiune au luat parte medici de la spitalele din Timişoara, Reşiţa şi Caransebeş, piloţi din cadrul Detaşamentului de instruire şi perfecţionare al Inspectoratului General de Aviaţie, precum şi salavatori şi mecanici trolişti necesari intervenţiilor în zonele montane. „Punctul aeromedical se va subordona Bucureştiului. Inspectoratul General de Aviaţie are în structură cinci Unităţi speciale de aviaţie şi un Detaşament aeromedical, acesta funcţionând ca o unitate. Punctul deschis în cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie din Caransebeş se va subordona Detaşamentului aeromedical al IGAV. Din punctul de vedere al Unităţii Speciale de Aviaţie, noi asigurăm infrastructura şi sprijinul logistic pentru acest Punct aeromedical, care va deveni operaţional atunci când tot personalul angrenat în serviciu aici va termina procesul de pregătire. Ţinând cont că acest elicopter este din noua generaţie, inclusiv piloţii trebuie să facă un curs de pregătire, pentru a putea deveni operaţionali. Acest elicopter cu care s-a zburat azi este al Inspectoratului General de Aviaţie şi este în gestiunea Detaşamentului aeromedical, unul de aceeaşi generaţie urmând să sosească la Caransebeş”, a spus căpitan-comandorul Ciprian Rusu.

În momentul de faţă, a mai precizat comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş, în ţară există opt astfel de puncte, urmând să se înfiinţeze încă trei cu specific de salvare montană, cum este cel de la Caransebeş.

Punctul aeromedical Caransebeş va deservi zona Banatului, împreună cu aeronava de la Arad, dar, dacă va fi nevoie, va executa şi misiuni de transport interclinic.

Dr. Marian Cotoşpan, medic specialist-medicină de urgenţă, şeful Compartimentului Primiri Urgenţe de la SMU Caransebeş, a spus că judeţul Caraş-Severin are o întindere mare, dar duce lipsă de ambulanţe şi de medici care să le deservească, aşa încât, fără doar şi poate, elicopterul cu troliu este binevenit, mai ales că nu va executa doar salvări montane, ci va face şi intervenţii primare şi secundare.

În ceea ce priveşte pregătirea la care a participat în mod voluntar, medicul caransebeşean a afirmat că lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere, deoarece medicii care participă la convocare nu au pregătire în acest domeniu, nefiind familiarizaţi cu echipamentul necesar acestui tip de operaţiuni.

Locotenent-comandorul Sorin Arba, de la Arad, cel care va fi comandantul Punctului aeromedical care se va deschide la Caransebeş, pilot militar cu 2.800 de ore la activ, a spus, la rândul lui, că acesta va fi primul Punct de operare montană din ţară, ceea ce va reprezenta o provocare atât pentru cadrele din Inspectoratul General de Aviaţie, cât pentru personalul medical.

„În cadrul acestor pregătiri ne axăm în principal pe operaţiuni montane de salvare cu troliul, acesta va fi specificul. Operaţiunile de zbor şi de salvare sunt delicate, implică un risc mai ridicat faţă de zborurile normale, dar noi trebuie să conştientizăm aceste riscuri, să ne pregătim continuu, astfel încât să ne lărgim gama de misiuni efectuate”, a mai spus locotenent-comandorul Sorin Arba.

3 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 2 =