„La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Caraş-Severin!”

83680908 2610265419251931 568193567323848704 o e1585297353735

Cu prilejul sărbătoririi, în data de 9 Mai, a Zilei Europei, prefectului județului, Cristian Gâfu, ne-a transmis spre publicare un mesaj adresat locuitorilor din Caraș-Severin.

„În primul rând, trebuie să ne gândim că pe 9 Mai, de Ziua Europei, sărbătorim pacea şi unitatea pe continentul nostru. De la aceste concepte privim viitorul, cu gândul la o dezvoltare durabilă şi simbiotică a tuturor ţărilor membre şi partenere ale Uniunii Europene. Marcăm, tot astăzi, Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii şi care a deschis, practic, drumul către o Europă unită. Şi să nu uităm că tot pe 9 Mai aniversăm 143 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, zi în care Kogălniceanu a declarat că nu mai depindem de Înalta Poartă, şi primul lucru pe care l-a făcut a fost să dea asigurări că România va căuta recunoaşterea de către Europa a acestei stări de fapt. Încă de atunci, ţara noastră a privit către Apus şi şi-a afirmat clar intenţia şi aprecierea faţă de sistemul european de valori.

În Caraş-Severin a existat întotdeauna un conglomerat etnico-cultural, unde românii, maghiarii, germanii, sârbii, lipovenii, slovacii şi alte etnii au convieţuit în pace şi bună înţelegere, creând astfel premisele apartenenţei la marea familie europeană.

Realitatea actuală ne indică în mod categoric că doar prin programe europene, cu ajutor financiar şi beneficiind de know-how-ul european putem aduce judeţul acolo unde îi este locul. Este singura variantă pentru dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor şi pentru atragerea investitorilor. Doar prin intermediul şi cu ajutorul Uniunii Europene vom putea şlefui acest diamant al turismului, care este judeţul Caraş-Severin.

Unitatea Europei s-a văzut şi în contextul pandemiei actuale. Colaborarea între ţările membre a fost exemplară. Pe lângă ajutoarele materiale, au fost medici care s-au deplasat în zonele cele mai afectate ale continentului, pentru a oferi o mână de ajutor, aici având exemplul local dat de Ema Pascal, medic la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, care a plecat să facă voluntariat în Italia, în cea mai grea perioadă pe care a traversat-o acest popor. Acest gest este chintesenţa spiritului European, anume că la greu suntem uniţi şi ne ajutăm între noi, iar Europa a arătat lumii că pe acest continent trăieşte o adevărată familie.

Vreau să transmit un gând de pace şi multă sănătate tuturor europenilor, precum şi acestei entităţi politico-economico-culturale, care este Uniunea Europeană, şi sper ca pe viitor această mare şi frumoasă familie să-şi sporească numărul, până când toate naţiunile continentului vor fi sub acelaşi steag.

La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Caraş-Severin!”.

1 2