La Reşiţa s-a dat startul în competiţia naţională „Şcoala Europeană”

IMG 3743

Judeţul Caraş-Severin a fost ales să fie gazda de anul acesta al celei mai importante competiţii destinate tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Astfel, în prezenţa secretarului de stat al Ministerului Educației Naționale, Ionel-Florian Lixandru şi Marinica Stoina, inspector general, la Sala Lira din Reşiţa a avut loc festivitatea de deschidere, iar elevii din Reşiţa au oferit un spectacol creeat special pentru ziua de astăzi.

În concurs s-au încris 135 de unităţi, iar din Caraş-Severin participă trei unități școlare, Grădinița cu Program Prelungit “Floarea Soarelui” Reșița, Liceul Bănățean Oțelu Roșu și Colegiul Național “Diaconovici-Tietz” Reșița.

„Compeţia „Şcoala Europeană a devenit din ce în ce mai importantă pentru unităţile de învăţământ şi reprezintă o formă de motivare pentrun a se implica în proiecte şi programe europene şi totodată o formă de diseminare a exemplelor de bună practică care vor fi declarate câştigătoare, care au fost declarate câştigătoare în ediţiile anterioare şi totodată un exemplu de urmat pentru cei care îşi doresc să acceadă la acest titlul de „Şcoală Europeană””, a declarat Lixandru.

Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.

Competiția națională „Școală Europeană” este una dintre inițiativele Ministerului Educației Naționale recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de bună practică, prin care instituțiile guvernamentale naționale sprijină instituțiile europene pentru punerea în practică și dezvoltarea politicilor europene din domeniu.

Prin acest demers, lansat în 2004, Ministerul Educației Naționale a încurajat și a motivat participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020) și a contribuit la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.

La cele 15 ediții ale competiției naționale „Școală Europeană” (2004-2018) au participat 2.023 de unități de învățământ din toate județele țării, iar 775 dintre acestea au fost premiate.

5 1