La UEMR, noul an universitar începe cu o demisie!

FAŢADĂ

Cu câteva zile înainte de începerea noului an universitar, la Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reşiţa, situaţia este în continuare încordată, vechile probleme de la Facultatea de Inginerie şi Management (FMI) acutizându-se. Dovadă este şi demisia din funcţia de director al Departamentului de Ştiinţe Inginereşti (DSI), a conf.univ. dr. ing. Călin Micloşină.

DSI a fost înființat, în timpul anului universitar, în dezacord cu Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, cu puțin timp înaintea întocmirii statelor de funcții pentru anul universitar 2019-2020. În opinia unora, acest lucru nu s-a făcut întâmplător, ci a avut în vedere punerea în aplicare a planului de concediere discreționară a anumitor cadre didactice din FIM.

Călin Micloşină nu a vrut să comenteze decizia prin care şi-a dat demisia din funcţia de director al DSI pe care o deţinea interimar. „Nu pot să vă ofer nicio informaţie în plus, pentru că nu sunt abilitat să o fac“, ne-a mărturisit acesta.

Sursele noastre spun că motivul real este acela că ar fi fost presat să refacă statul de funcții al DSI, pe care îl întocmise cu câteva zile înainte, astfel încât patru-şase cadre didactice, ingineri, să fie concediate. Cadrele didactice care i-ar fi fost impuse în baza unui plan cinic, anunțat și întocmit încă din vară. Altfel spus, Călin Micloşină ar fi refuzat să mai joace rolul „măcelarului de serviciu“ , cu referire la faptul că în ultimii doi ani, tot el a întocmit și semnat statele de funcții prin care alte cinci cadre didactice, de la Facultatea de Inginerie și Management (FIM) au fost concediate.

Din informaţiile noastre, în UEMR, un număr de 16 cadre didactice, dintr-un total de 70, au funcții de conducere şi încasează fiecare aproape 1000 de euro pentru funcțiile deținute. În plus, în aceiași ultimi doi-trei ani nu au fost concediate persoane nedidactice ci, din contră, au fost făcute câteva angajări.

Neoficial,  am aflat că ar urma să fie concediate de la FIM patru cadre didactice care au studii în domeniul mecanic. adică chiar la profilul unei specializări din facultate, iar alte cadre didactice care nu sunt de profil, să rămână. Şi se dă exemplu preşedintelui Senatului Doina Frunzaverde și sefului de lucrări, Relu Ciubotariu, care, deşi au studii în domeniul metalurgic, rămân în FIM și chiar pot desfășură ore în domeniul mecanic. Pe lângă acestea ar urma să rămână şi cadre didactice cu funcţii de conducere, dar sancţionaţi, cum ar fi decanul de la FIM, Ioan Hălălae, recent sancţionat cu mustrare scrisă de către Comisia de etică din UEMR.

Având în vedere situaţia creată prin demisia lui Călin Micloşină, rămân de văzut cine va întocmi și semna noul stat de funcții al DSI din FIM şi când va fi aprobat în Consiliul FIM și Senatul UEMR.

5 1