Lacheii corporatocrației și oile românești

SCUT-BMTF

Prețurile la energie au luat-o razna. Gazul, existînd din belșug în perimetrul românesc, și energia electrică au ajuns prohibitive pentru locuitorii acestui spațiu pe care unii dintre noi se încăpățînează să îl mai numească Țară! Și toate aceste neajunsuri și ticăloșii se petrec sub sfîntul slogan al Societății liberale. Sau al economiei de piață!

În urmă cu două săptămîni, România cumpăra cel mai scump curent electric de pe piață, un preț maxim de 1.053 de lei/MegaWatt pentru electricitate, adică aproape dublu față de prețul mediu al pieței! La polul opus, Polonia plătește doar 88,9 euro pe Mwh. Românii consumă, astăzi, cea mai scumpă energie electrică din ultimii doi ani. În România, preţurile medii la care energia a fost tranzacţionată în ultimele luni au bătut record după record, iar ţara noastră se confruntă cu o furtună inflaţionistă, în condiţiile în care inclusiv preţul carburanţilor – care are o pondere mai mult decît însemnată în indicele preţurilor şi care implică şi o majorare a tuturor costurilor de transport – a urcat constant, în ultimele luni. Benzina a atins un nivel record al ultimilor ani, 5,97 lei/litru, iar preţul motorinei se apropie şi el de nivelurile din octombrie 2018, fiind la 5,8 lei/litru în prezent faţă de 6,06 în 2018.

Premierul Cîțu spune că acest fenomen nu poate fi stopat.

Evident, aceste scumpiri energetice se regăsesc nu numai în facturi, dar și în celelalte achiziții, prețurile tuturor produselor fiind scăpate de sub control.

Și asta nu e tot, vorba reclamelor televizate. Piaţa materialelor de construcţii pare a fi scăpată în continuare complet de sub control. Există produse care se scumpesc de la o zi la altă. Preţul pe metrul pătrat construit a crescut cu minimum 20-25%. Lemnul finisat a crescut cu 250%, tâmplăria PVC cu 25%, termoizolaţiile cu 60%, iar structura metalică s-a dublat.

Potrivit datelor făcute publice de Institutul Național de Statistică, creșterile de preț la materialele de construcții au început să se resimtă încă de la sfârșitul anului 2020. Materialele s-au scumpit treptat, începând din decembrie 2020 și până în martie 2021, înregistrându-se o primă tranșă de scumpire cu până la 50%. De exemplu, la polistirenul extrudat prețul a urcat de la 90 lei/bax la 121 de lei/bax în luna martie, în prezent ajungând la 140-160 lei/bax.

Evoluția prețurilor la materialele de construcții în ultimul an, creștere față de 2020, este următoarea: lemn finisat – 250%, structură metalică – 100%, acperiș metalic – 60%, termoizolații – 60%, sisteme de cofrare – 45%, pavaj – 25%, tâmplărie PVC – 25%, cărămidă – 20%, BCA – 10%, vopsele – 20%.

Astfel stînd lucrurile, specialiștii în domeniul construcțiilor estimează că urmează un colaps imobiliar dacă în ultimele luni nu se întîmplă ceva astfel încît constructorii să poată prelua această creștere de prețuri împreună cu beneficiarii.

Deși explozia prețurilor la materialele de construcții este recunoscută de toți actorii implicați – Guvern, autorități centrale, autorități locale și firme de construcții –, deocamdată nu se întrevede nici o varianta de rezolvare. Evident!

„Alimentele sînt ieftine, puterea de cumpărare creşte, creşte şi consumul. Românii sînt mai fericiţi. Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere semnificativă a puterii de cumpărare. Cîştigul salarial mediu net a crescut cu 11,9% în aprilie 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar, şi mai important şi foarte mare atenţie – datele INS au arătat o creştere semnificativă a puterii de cumpărare cu 8,4%”, a spus premierul Cîțu, în iunie, invocând și datele Eurostat.

Că premierul gîndește așa, nu e un secret. Că întreaga clasă politică este captivă corporațiilor și grupurilor de interese, altele decît cele naționale, iarăși nu este un secret. Ei sînt, într-un fel sau altul, doar lacheii corporatocrației, ieșiți în frunte. Dar că la 30 de ani de la evenimentele din Decembrie – care păreau că au readus demnitatea! – românii își acceptă destinul latino-american, ei bine, acesta chiar este un secret!

Clasa politică de la București se cantonează în zona de confort a sloganelor răsuflate ale corectitudinii politice și fundamentalismului de piață. La București și nu numai, corupția, venalitatea, ignornța și slugărnicia, în fața centrelor de influență, a politicienilor fac ravagii, distrugînd ce a mai rămas din economia națională, vânturînd avuțiile și aneantizînd orice speranță de reclădire a unui stat prosper și echitabil.

Scopul lacheilor nu este de a rezolva problemele țării, ci de a crea un haos nesfîrșit. Doar în acest climat pot controla cetățenii și resursele țării. Așadar, nu se pune problema vreunei lupte, a vreunei impotriviri a acestor personaje în numele interesului național, pentru că statutul lor în cadrul organizației nu le-ar permite să aibă o astfel de atitudine.Tot ce pot sa facă în relația cu stăpînii lor din afara țării este să negocieze spolierea românilor, astfel încît să nu omoare de tot oile, sau mai rău, să le aducă într-un asemenea hal de disperare încît să înceapă să muște ciobanii.

Așadar, nivelul de trai nu este altceva decît „o stare de spirit”, un calcul cinic și rece care lasă oile cu atîta energie cît să nu cadă din picioare. Nu am învățat nimic din experiența latino-americană…

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 1 =