Lucrările la Muzeul Mineritului de la Anina sunt finalizate în proporție de 46 la sută
Anina, orașul din Caraș-Severin care a cunoscut o perioadă de prosperitate cu ajutorul mineritului, încearcă să se reconvertească într-un oraș al turismului, cu ajutorul fondurilor europene, aici fiind desfășurate lucrări la Muzeul Mineritului. Printr-un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional, Ansamblul Puțului I, Anina, monument industrial de clasă A, va fi restaurat, conservat, reabilitat și pus în valoare.
Reprezentanții ADR Vest spun că proiectul este în implementare și înregistrează un progres de 49,34%.
„Noul obiectiv va deveni un adevărat motor pentru dezvoltarea orașului și se dorește un model de bună practică pentru celelalte zone miniere ale Regiunii Vest. Proiectul urmărește trei mari obiective: Restaurarea, conservarea și reabilitarea monumentelor Puțul I și Mașina de extracție cu aburi, care compun „ANSAMBLUL PUȚULUI I, ANINA”; Amenajarea și dotarea monumentelor Puțul I și Mașina de extracție cu aburi care compun „ANSAMBLUL PUȚULUI I, ANINA” în scopul înființării Muzeului Mineritului Anina; Promovarea noului Muzeu al Mineritului Anina și însușirea rolului de Centru polizator in dezvoltarea locală și regională“, au precizat cei de la ADR Vest.
Proiectul implementat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, are o valoare totală de peste 15 milioane de lei, dintre care 14,5 milioane reprezintă sume nerambursabile. Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 noiembrie 2021, iar beneficiarul este Primăria Oraşului Anina.