Ludovicus Anticipatus
Audierile candidaților propuși să facă parte din Guvernul Orban 2 continuă în aceeași atmosferă de bășcălie. Una demnă de mahalaua politicii dâmbovițene, în care băgatul și scosul chestiei ăleia cu care ne urinăm este rostit fără nerușinare în comisiile Parlamentului. Ba, cei care folosesc un astfel de limbaj de grăjdar sunt chiar mândri de expozeul expus în fața camerelor de luat vederi, mai ceva decât în povestea cu Vulpița de pe un post național de televiziune. Păcat că nu avem o instituție, gen CNA, care să-i sancționeze pe parlamentarii care o dau pe golăneală.
După două zile de audieri, din cei 11 candidați propuși pentru a intra în noul guvern, de fapt aceiași care au făcut parte și din primul guvern liberal demis, doar trei au primit aviz favorabil: Virgil Popescu-Economie, Bogdan Aurescu-Externe și Nicolae Ciucă-Apărare. Votul din comisii fiind unul consultativ nu i-a deranjat cu nimic pe cei picați în urma întrebărilor la care au fost supuși. Nici măcar miștocăreala și vorbele de duh ale adversarilor. Or, în astfel de condiții, nici nu știu ce rost au aceste așa-zise interviuri. Să ne aflăm în treabă ori să mimăm democrația?
Cert este însă faptul că, ceea ce se întâmplă în acest an electoral depășește limita bunului-simț. Și unii, de la Putere, și alții, din Opoziție, își bat joc nu doar de adversarii politici, ci și de electoratul care i-a trimis în Parlament. De oamenii care, tot la patru ani, se lasă manipulați în speranța creșterii salariului minim și a punctului de pensie. Până și Klaus Iohannis este parte al acestui joc grotesc în care se vorbește de blat între PNL și PSD. Ca să arate cine conduce țara, acesta a chemat la consultări partidele. Dar indiferent de răspunsul acestora, președintele tot pe Ludovic Orban l-a desemnat cu formarea unui nou guvern. Ludovicus al II-lea Anticipatus, așa cum îi place lui Băsescu să-l alinte pe Orban, pare să interpreteze fără reproș partitura pe care i-a încredințat-o Iohannis. Nu crâcnește în front, deși, cu fiecare zi, se umple tot mai mult de umilință și se îndepărtează de prim-planul politicii românești din care va ieși cu siguranță după alegeri. Care alegeri? Ei, aici e cheia blatului despre care USR vorbește. Alea anticipate pe care, se pare nici PNL, nici PSD nu și le doresc, în pofida circului pe care îl fac de câteva luni.