Mănăstirea din Poiana Mărului şi-a sărbătorit hramul

hram poiana marului

Mănăstirea Poiana Mărului şi-a sărbătorit joi, 23 iunie, la Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, hramul. Aici, există tradiţia ca, încă din ajunul hramului, să înceapă manifestările prilejuite de acest eveniment prin procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care anul acesta împlinește 500 de ani de când a fost pictată în Sfântul Munte Athos, din Parohia Măru până la mănăstire.

Joi a fost săvârșită o slujbă de mulțumire în Biserica parohială din Măru, după care a urmat procesiunea cu icoana până în stațiunea Poiana Mărului, unde a fost sfinţită și o troiță amplasată la prima intersecție din această stațiune. În continuare, icoana a fost așezată lângă altarul de vară al mănăstirii, unde toți credincioșii și pelerinii s-au putut ruga Maicii Domnului și Sfântului Ioan Botezătorul, participând la Slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și rugăciunile de dezlegare, ne-a informat Episcopia Caransebeşului.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, tot în altarul de vară al mănăstirii, eveniment la care au participat câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone ale țării, precum şi reprezentanţi a administraţiei locale, în frunte cu Doru Cârdei, primarul comunei Zăvoi.  

Așezământul monahal din Poiana Mărului a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către PS Lucian. În momentul de faţă, eforturile se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative, călugăriţele de aici se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie. În cadrul mănăstirii se construiește un așezământ destinat creșterii și educației copiilor orfani, se mai arată pe site-ul Episcopiei Caransebeşului.

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − two =