Mănăstirea Piatra Scrisă îşi sărbătoreşte hramul
Încă de la începutul ei, din anul 1788, pentru Mănăstirea Piatra Scrisă, aflată în imediata apropiere a comunei Armeniş, prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt este una specială, întrucât în această duminică, numită a Tuturor Sfinţilor, își sărbătorește hramul, evenimentul urmând să aibă loc în data de 14 iunie, informează Episcopia Caransebeşului.
„Și anul acesta vom sărbători hramul, chiar dacă Starea de alertă în care ne aflăm impune anumite restricții. În foișorul de vară din incinta mănăstirii se va oficia Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de soborul de preoți și diaconi. Vom avea în vedere ca toți pelerinii care vor veni la hramul mănăstirii să respecte regulile ce au fost stabilite de autoritățile Statului pentru această perioadă. Invităm pe credincioși să-i cinstim împreună pe casnicii lui Dumnezeu, așa cum îi numim pe sfinți, și totodată să înțelegem că fiecare credincios botezat în numele Sfintei Treimi are posibilitatea de a deveni sfânt, de a fi vrednic mărturisitor al Învierii lui Iisus Hristos”, a subliniat părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial.
Așezământul monahal a luat ființă pe un loc rânduit de Dumnezeu, deoarece tradiția locală leagă începuturile acestei mănăstiri de găsirea unei icoane zugrăvite pe stâncă. Prima mențiune documentară, sigura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc, mai informează site-ul Episcopiei.