Ministrul Marcel Vela: „Mulţumesc, Romeo Dunca, pentru că ai fost acolo!”

vela la inundatii

Prezent la finalul acestei săptămâni în Banatul natal, cel atât de încărcat de necazuri și încercat de unele dintre cele mai devastatoare inundații, ministrul Marcel Vela a ținut să sublinieze că, deși au fost calamități foarte serioase, nu au fost pierderi de vieți omenești, și a ținut să mulțumească celor implicați.

„Am fost prezent în zonele cele mai afectate de inundații și am văzut cu sufletul strâns un adevărat dezastru în județele Caraș-Severin și Timiș. Am vrut să mă asigur că s-au luat toate măsurile pentru a proteja oamenii greu încercați, să văd cum se intervine și să analizăm situația pentru a le veni în sprijin.

Recunosc că este o mare provocare faptul că, pe lângă greutățile provocate de noul coronavirus, ne confruntăm și cu aceste inundaţii care au făcut foarte mult rău în multe județe din țara”, a transmis Marcel Vela.

Ministrul de interne s-a referit și la gestul „de curaj” al pilotului și al prietenului său Romeo Dunca, pe care spune că l-a apreciat foarte mult.

„Acum două zile riscam să avem victime, pentru că au rămas izolate din cauza inundațiilor nu mai puțin de 20 de persoane, din care 12 copii, dar am reușit să îi salvăm pe toți. Aceștia au fost salvați cu ajutorul unui elicopter privat, aflat întâmplător în zona sinistrată, după ce un cartier al orașului Oțelu Roșu a fost inundat de apele râului Bistra.

Mulțumesc, Romeo Dunca, pentru că ai fost acolo și nu ai ezitat să sari în ajutor, mulțumesc colegilor mei și, nu în ultimul rând, le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul pentru a depăși aceste momente”, a spus ministrul de Interne.

Marcel Vela se arată însă optimist și spune că, prin solidaritate, vom trece și această grea încercare pentru Banat.

Și Romeo Dunca a explicat gestul său de a interveni cu elicopterul personal pentru salvarea sinistraților de la Cireșa și spune că a fost un gest uman.

„Acțiunea de joi a fost spontană, nicidecum regizată, aşa cum anumiți comentatori încearcă să sugereze, a declarat Romeo Dunca. Inundațiile provocate de scurgerea torenților de pe munți cât și ieșirea râurilor din matcă au provocat pagube însemnate în special în gospodăriile aflate aproape de cursul râurilor afectate. Cu toate astea, în cursul zilei nu îmi închipuiam că voi încheia ziua la manșă. Apelul dlui ministru Marcel Vela m-a găsit la intrarea în Timișoara în drum spre casă. Afirmația acestuia că sunt în mijlocul apelor, în podul unei case inundate, 12 copii m-a determinat instant să pornesc spre Caransebeș, acolo unde era hangarat elicopterul. Pentru a fi clar şi explicit, doresc să arăt că în aviație e extrem de periculos ca un pilot să facă lucruri ieșite din comun în comparație cu altul. În acest domeniu există reguli clare care spun în ce limită şi condiții se poate ridica un aparat de zbor de la sol. Faptul că aeronava militară nu a putut ajunge se datorează condițiilor meteo. De la Caransebeș la Oțelul Roșu sunt 15 mile, deci 7 minute de zbor, iar pe exact acest sector vremea a permis zborul. De la Arad, nu! Iar eu ajungând în zona cu mașina am avut condiții de zbor. Si am plecat fără să mai fac prea multe calcule… Acțiunea din punctul meu de vedere nu a fost deosebită si nici riscantă. A transfera 20 de persoane, scoase de adevărații salvatori pe un câmp până la şosea, nu a însemnat mare lucru. […] Și nu pot să nu recunosc că acolo, în apă, cu cizme în picioare și ud până la șold, l-am găsit și pe Silviu Hurduzeu…”, a ținut să transmită Romeo Dunca.

1 2