Muzeul din Caransebeş îşi redeschide porţile în forţă

Muzeu Caransebeș

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș va vernisa marți, 2 iunie, la ora 9, o expoziție permanentă, în cadrul căreia sunt prezentate publicului larg piese din patrimoniul instituţiei.

Expoziția aduce în fața iubitorilor de frumos o serie de lucrări de artă din perioada de început a secolului al XX-lea, realizate de pictori din zona Caransebeșului. Totodată, sunt expuse lucrări ale pictorului Ion Sălișteanu, care dezvăluie apetența artistului pentru natură și portretistică, precum şi lucrări ale artistei Ioana Stepanov, din zona decorativului, aducând în discuție materialul, expresia volumului, jocul pe suprafață, detaliul, asocierea acestora dând frâu liber imaginaţiei.

Istoria militară a orașului Caransebeș este dezvăluită prin Regimentul de Graniță Româno-Bănățean Nr. 13 și prin evocarea unor personalități militare care au activat în acest regiment. De asemenea, muzeul controlează o arie etnografică de o bogăţie şi cu semnificaţii etno-culturale deosebite, care se regăsesc oglindite în colecţiile pe care le adăposteşte. În sălile de la etajul I se pot observa costume populare de sărbătoare femeiești și bărbătești din zonele etnografice Valea Timișului, Valea Bistrei, Valea Almăjului și Clisura Dunării. Sunt expuse și vase de uz gospodăresc din vechile centre de olărit ale Banatului, renumita ceramică populară de la Biniș. Alături de acestea, în curtea muzeului se află Casa pădurarului, construită în anul 1854, în localitatea Marga, în care timpul s-a oprit la jumătatea secolului al XIX-lea, și Moara lui Voin (Moara cu ciutură).

Expoziția va putea fi vizitată zilnic, începând din 2 iunie, între orele 9.30 și 16.30, inclusiv în ziua de sâmbătă, pe perioada Stării de alertă. În acest sens, iubitorii de cultură care vor dori să viziteze expoziția permanentă pot face acest lucru cu păstrarea distanței impuse, purtând măști și mănuși de protecție.

„Spațiul generos ne permite organizarea acestei expoziții, avem căi de intrare și ieșire separate, am încercat să prezentăm toate piesele expuse sub formă de circuit, cu un program de vizitare flexibil și cu respectarea măsurilor de protecție. Rugăm doritorii să-și programeze vizitele telefonic, la numărul 0255/512195, astfel încât să putem respecta această distanțare socială. Programarea vizitelor se va face ținând cont de intervalele de timp pentru vizitatorii cu grupe de risc, iar la intrarea în instituție vizitatorilor li se va măsura temperatura corporală. La intrarea în instituție, precum și la intrarea în pavilionul expozițional vor fi afișate informații cu privire la măsurile de igienă și protecție. În ceea ce privește personalul instituției, programarea serviciului de ghidaj se va face ținând cont de angajații cu grad de risc”, a declarat managerul instituției de cultură, dr. Dacian Rancu.

La finalul fiecărei vizite, toate spațiile vor fi dezinfectate și aerisite.

2 2