Negocieri de criză

SCUT-BMTF

Români, nu închideţi aparatele de radio, urmează un mesaj important pentru ţară! Trupele iohanno-cîțe, batalioanele de ciolaci şi o companie de cioloşi împreună cu plutonul de aur au luat cu asalt viitorul, pe termen scurt, mediu şi lung al ţării, al cărei tricolor unii obişnuiesc să-l mai afişeze singular şi nu în tandem cu stelele aurii.

Asaltul a fost pregătit de un baraj informaţional. Mai precis, mass-media cumpărate din banii publici de către Guwerner nu suflă un cuvînt despre coma indusă a ţării, dar ne împroşcă cu şrapnel politic de cea mai joasă speţă. PNL este pe ultimul drum. Alături de mult-clamatul parteneriat cu președintele României, al cărui dispreţ suveran faţă de ţară şi-a mai trimis, duminică, o mostră… arhitecturală, la Sibiu. În acest răstimp, sabotajele la gaz, benzină, energie, alimente se ţin lanţ şi nu partizanii patrioţi sînt în spatele lor! 

România eşuată rămâne o țară defazată, suspendată între deciziile marilor puteri. Nu e o noutate pentru noi, însă lipsa unei elite politice capabile și vizionare ne face să fim doar norocoşi de apartenența la UE și NATO, în absența căreia lucrurile ar fi stat infinit mai rău. SUA și-au mutat deja atenția în Pacific, în Germania alegerile au scos din joben un cancelar social-democrat, șansele lui Macron la al doilea mandat par uriașe dacă va intra în turul doi cu Le Pen, Rusia și Germania au făcut conducta de gaze care ocolește România. Suntem ultima țară fără PNRR și fără vreo garanție a accesării fondurilor nerambursabile de circa 13 miliarde de euro. Nicidecum, minciuna celor 80 de miliarde, incluzînd 50 de miliarde reprezentând exercițiul financiar normal de 7 ani, plus încă vreo 14 miliarde împrumuturi la dobînzi avantajoase! Lipsiți de coeziune internă și lobby în marile cancelarii, relațiile noastre externe se reduc la o subordonare ce ne face să fim, pe bună dreptate, disprețuiți, dar cu şapcă. Dincolo și dincoace de Atlantic, în egală măsură! A respectat și respectă președintele în exercițiu litera și spiritul Constituției? Eu zic că nu! Trăiește într-un abuz de funcție permanent şi, normal, ar trebui demis! 

În paralel, România îşi sărăceşte cetăţenii deliberat! 

De exemplu, datele MADR arată că România a exportat, în perioada ianuarie-iunie 2021, produse agroalimentare în valoare de 3,63 miliarde de euro, în creştere faţă de perioada similară din 2020, iar pe de altă parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele şase luni ale anului 2021 mai mult de 4,90 miliarde de euro! 

Analiștii economici susțin că, în această lună, prețurile pentru benzină și motorină au crescut cu aproximativ 30% față de aceeași lună a anului trecut. Această scumpire la carburanţi va duce la o majorare a tarifelor percepute de transportatori, iar acest lucru va declanșa o scumpire în lanț. Astfel, se așteaptă ca produsele alimentare se vor scumpi la raft cu pînă la 4 procente. Specialiștii estimează că vîrful maxim al scumpirilor va fi atins undeva în luna decembrie sau la începutul lunii ianuarie. „Dar dacă luăm în calcul toate celelalte influențe: energie electrică, gaze, preț furaje, preț cereale, deprecierea cursului valutar, pe medie putem ajunge la un 10-12 procente, cu creșteri mai mari în panificație, undeva la 25%, și eu cred și cu 20% la carne și procesate”, a declarat la televiziunea publică Dragoș Frumosu, președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria alimentară. 

Prețul la gaz natural a crecut cu 60% în Europa, joi, astfel că pentru multe persoane căldura în apartamente va deveni prohibitivă! Iarna care bate la uşă ar putea da lumii o lecţie dureroasă cu privire la cît de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi erodarea salariilor lor prin inflaţie, obligînd guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară, scrie Bloomberg. Şi mai grav, deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi şi chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşînd tensiuni sociale, mai scriu analiştii. Lucru care s-a întîmplat deja în Liban! În acest context, ţările europene apelează la cărbune. România şi-a distrus mineritul şi s-a angajat să-l închidă de tot, iar prin PNRR a promis că renunţă şi la încălzirea cu lemn de foc!

Similar cu situația gazelor naturale, odată cu reluarea activităților economice după perioada de pandemie, și prețurile la energie electrice au început să se majoreze, pe fondul unei cereri din ce în ce mai crescute, nu numai în România. Mai mult, în contextul angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor CO2 (care trebuie achiziționate de toți producătorii de electricitate care utilizează combustibili fosili și generează emisii poluante) a atins valori care nu erau așteptate, în jur de 55 euro/tonă (comparativ cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste condiții, prețurile din România au urmat tendința europeană de creștere, piața noastră funcționînd cuplat cu celelalte piețe comunitare. Plus speculanţii!!!

Gazprom nu a onorat cererile de a furniza gaze suplimentare companiilor româneşti, a declarat pentru Economica.net un director din cadrul E.On, precizînd că astfel de solicitări au fost făcute şi de Engie. Gazprom a schimbat ruta de tranzit a gazelor sale livrate Europei. În zona noastră tradiţională gazele veneau din Ukraina prin coridorul Transbalcanic, traversau şi Dobrogea noastră de la nord la sud şi ajungeau în sudul peninsulei Balcanice. Din acest an, după ce Gazprom a terminat în timp record gazoductul Turk Stream, care leagă Rusia de Turcia subtraversînd Marea Neagră, gazele nu mai vin prin Ukraina, ci pe aici, şi apoi în reţelele bulgară şi turcă. Parţial, apoi, şi în reţeaua românească, prin sudul Dobrogei (Negru Vodă), de unde o parte din ele rămîn pentru consumul României şi o parte ajung în Ungaria. Gazprom va utiliza preponderent reţeaua de transport spre Ungaria din sudul României, deci începem să fim ocoliţi de tranzitul gazelor, gaze dintre care o parte rămîneau la noi.

Asta înseamnă politică externă pe şapcă!!! În timp ce Ungaria a semnat un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu compania Gazprom, acord care îi va asigura securitatea energetică pe termen lung!  

Pe de altă parte, privit din alt unghi, numărul firmelor dizolvate a crescut cu 13,35%, în primele opt luni din acest an, la 19.306, faţă de 17.032, în perioada ianuarie-august 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în primele opt luni ale acestui an, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 5.864 de dizolvări la nivel naţional. 

E clar, criza în România nu se mai sfîrşeşte! De-a lungul vremii, gînditorii spun că dacă o cetate e în criză perpetuă fără să fie acut amenințată din afară, e bine să i se examineze atent elita culturală și politică. Pentru politicienii ticăloşi aflați la putere, crizele permanente sînt o mană cerească. Nemulțumirile crescînde amplifică și lehamitea de schimbare, văzută la ultimele alegeri. Ambele le oferă politicienilor ticăloși un arsenal inepuizabil de pretexte de scoatere din uz a mecanismelor democratice, de îngrădire a drepturilor și libertăților și de formare a unor noi coaliții toxice, menite esențialmente să evite ca ei să-și piardă puterea (și priza la resursele statului). Ambele îi ajută să împiedice accesul la putere al unei conduceri politice cu adevărat noi, reformiste, modernizatoare în sensul bun al cuvîntului, care să înceapă să îndrepte realmente lucrurile. 

Astăzi, la Cotroceni, pe la 12…, încep consultări. Iohannis și ciracul său speră în viabilitatea și longevitatea unui guvern minoritar. Ambii se bazează pe sprijinul tacit și fățiș al acelor grupuri politice, securiste și mafiote care au sugrumat eficient România decenii la rînd, prin controlul generator de veșnice crize, exercitat asupra resurselor financiare și asupra celor patru puteri din stat.

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 2 =