Nu vă fie teamă, băieţi, sunteţi cu mine!
Liderii occidentali şi veterani de război s-au reunit joi, 6 iunie, pe ţărmurile Franţei, pentru a comemora 75 de ani de la Ziua „Z”, momentul debarcării trupelor aliate în Normandia, cea mai vastă operaţiune de acest fel din toate timpurile, care a deschis calea eliberării Europei de Vest de sub ocupaţia trupelor hitleriste.
250 de veterani britanici au refăcut miercuri noaptea traseul peste Canalul Mânecii.
Comemorarea franco-americană, punctul culminant al zilei, s-a desfăşurat la Cimitirul american din Colleville-sur-Mer, unde preşedintele Emmanuel Macron l-a avut oaspete pe omologul său american, Donald Trump.
În Normandia se află 27 de cimitire militare în care odihnesc peste 97.000 de soldaţi căzuţi la datorie în ziua debarcării şi în bătăliile ce i-au urmat.
România a fost unul dintre primele state din lume, după Pacea de la Versailles, care a adoptat în legislația națională măsuri de cinstire a eroilor. S-a instituit un adevărat cult al eroilor și în anul 1920, prin Decret Regal, ziua Înălțării Domnului a fost stabilită și ca zi de comemorare a jertfei tuturor eroilor români căzuți în luptele pentru apărarea patriei. Cu o pauză în perioada comunistă, aceasta a fost ziua în care s-au sărbătorit eroii. Din 1995 această tradiție a fost reluată prin lege a Parlamentului României și desfășurăm în fiecare an în această zi ceremonii de comemorare, depunem coroane de flori și ne rugăm în memoria eroilor care au căzut pentru România și pentru poporul român.
La Praznicul Înălţării Domnului şi de Ziua Eroilor, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a „Zilelor credinţei şi culturii” în desfăşurare în Episcopia Caransebeşului, la crucea-monument de la Domaşnea au fost comemoraţi eroii neamului românesc şi martirii închisorilor comuniste.
În semn de respect și recunoștință pentru aceia care prin sacrificiul lor s-au înveșnicit în amintirea noastră, eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile, s-a desfășurat o manifestare specială la Crucea de la Domașnea, monument închinat eroilor patriei și apărătorilor Ortodoxiei. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire pentru eroii căzuți pe toate câmpurile de luptă, cei care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară, oficiată de preasfințitului părinte Lucian, episcopul Caransebeșului. După momentul de rugăciune s-au depus coroane şi jerbe de flori de către instituțiile și oficialitățile prezente şi a avut loc defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara, brigadă aflată sub comanda unui erou contemporan: general de brigadă dr. Dan Ionescu, soldatul român care îmi spunea, rîzînd, că a văzut cum arată o rachetă anti-tanc din față, în Bătălia de la Nassiriyah, prima confruntare a armatei române după cel de-al doilea război mondial.
Pentru că, de Ziua Eroilor, sîntem cu gîndul şi la militarii români care îşi servesc patria departe de ţară, în misiuni externe şi în teatrele de operaţii, cu profesionalism şi curaj, alături de aliaţi şi parteneri, în numele României, pentru pace şi libertate în lume. Sîntem, de asemenea, aproape de militarii noştri care au fost răniţi în misiunile din teatrele de operaţii ori pe timpul acţiunilor militare din ţară, cum sîntem cu gîndul la pompierii care fac fapte de eroism în fiecare zi, alături de jandarmi sau polițiștii care plătesc cu viața în fața crimei organizate.
Și, evident, sîntem alături de EROII, mai mult sau mai puțin anonimi, care cu sacrificii personale își pun în pericol carierele sau job-urile în lupta pentru adevăr și dreptate. Jurnaliștii se încadrează perfect în această categorie! Amintim astăzi și de lupta lor împotriva monștrilor care pun stăpînire pe viețile și sufletele multora dintre noi!
„Nu vă fie teamă, băieți, sînteți cu mine!” rostea slt. Ecaterina Teodoroiu!
Cinste Lor, Eroilor acestei țări!