Onor veteranilor!

SCUT-BMTF

11 noiembrie. Unşpe a unşpea. La 11 noiembrie 1918 se semnează armistiţiul care pune capăt Primului război mondial, după 53 de luni de carnagiu inimaginabil. Din punct de vedere strategic, a pus capăt dominaţiei europene şi absolutismului monarhic şi a doborît patru mari imperii: german, austro-ungar, otoman şi rus. Denumit şi „matricea otravitoare a secolului al XX-lea”, a fost, din raţiuni care rămîn încă misterioase, un fel de sinucidere colectivă a Europei.

Pe 11 noiembrie 1918, armistiţiul este semnat la ora 5.10 dimineaţa, în Pădurea de la Compiegne, în vagonul 2419 D, de către mareşalul Foch, amiralul sir Roselyn Wemyss, generalul Maxime Weygand, contele Alfred von Oberdoff, Mathias Erzberger, generalul von Winterfeldt şi căpitanul Vanselow. Ultimii doi au lacrimi în ochi. La ora 5.45, generalul Mordacq îl anunţă pe Clemenceau că armistiţiul a fost semnat şi că va intra în vigoare la ora 11 a aceleiaşi zile. 

Cronicarii vremii scriu că la ora 11 clopotele răsună în toata Franţa. Pe front, trompeţii urcaţi pe parapete sună din toate puterile Încetaţi focul, Deşteptarea, sau La drapel. Pretutindeni se aude Marseilleza! Ultimul soldat francez ucis de un glonţ rătăcit, exact la ora 11, în ziua de 11 noiembrie, este agentul de legătură Auguste Trébuchon.

Din 2014, România marchează această zi în urma adoptării Legii 150/2014, privind recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că ”în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”. 

Semnificaţia acestei zile este legată şi de faptul că, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în zona localităţii Spin Puldac, situată în apropierea graniţei Afghanistanului cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogoraşi a fost primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afghanistan, iar Mihail-Anton Samuilă a murit trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie din Bagram. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război. 

În perioada 1996-2021, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Această zi este celebrată simbolic şi ca un omagiu pentru recunoaşterea sacrificiului militarilor în misiuni în afara graniţelor naţionale.

Veteranul este cel care, mai presus de familie, prieteni și copil și-a pus Patria și Drapelul!

Dacă vorbim despre industria securităţii private din România, trebuie să ştim că numărul agenților de securitate înregistrează o a doua scădere drastică în ultimii 5 ani. Prima a avut loc în intervalul 2016-2017, cînd numărul agenților de pază a scăzut cu 11% la sută, adică au fost desființate atunci aproximativ 12.000 de locuri de muncă. 

Pe de altă parte, sînt 530 de firme de pază care nu au declarat nici un angajat în 2020, cu toate că au împreună 77 de milioane de lei cifră de afaceri!

Federația Serviciilor de Securitate (FSS) cuprinde asociații profesionale și patronale din domeniul securității private – Asociația Română pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Asociația Română pentru Industria de Securitate (ARIS) și Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS). Aceste asociații reprezintă atît domeniul tehnologiilor de securitate, cît și pe cel al securității fizice, și le sînt afiliate 254 de societăți de specialitate în care activează peste 34.000 de angajați. 

Una peste alta, ziua de 11 noiembrie este intens sărbătorită. Şi mă întorc la Veterani. Circulă pe internet un grupaj de trei fotografii cu următoarele texte: „Dacă mănînci azi, mulțumeşte unui fermier… Dacă este pe masa ta, mulțumeşte unui camionagiu… Dacă o mănînci în pace, mulțumeşte unui veteran”! E sublimă postarea pentru cine înțelege… Fiecare are rolul lui în această lume! Asta nu înţeleg hoardele astea de orci care ne conduc! Veteranii nu fac politică. Îşi repetă cu obstinaţie acest lucru, ori de cîte ori unul dintre ei îşi doreşte să ia atitudine faţă de marasmul moral, social, economic şi politic în care ne aflăm. O ştiu pentru că sînt membru al cîtorva grupuri de veterani, după 52 de luni petrecute în teatrele de operaţii. Dar răbdarea lor are o limită…

Am Onoarea să vă salut, azi, 11 noiembrie… ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII!

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − five =