Ora Pământului la Reşiţa. Concert la lumina lumânărilor şi „treasure hunt” în centrul municipiului
În ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, are loc Ora Pământului, un eveniment internaţional ce are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie elctrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice.
Tinerii din cadrul Clubului Tans vor organiza sâmbătă, 30 martie, la Reşiţa, în centrul oraşului un mini-concert la lumina lumânărilor, dar şi un „treasure hunt„ pentru toţi cei interesaţi să li se alăture.
„Stingem lumina de Ora Pământului. Este un gest simbolic, pentru a arăta că ne pasă de natură. Este un gest simbolic, pentru a demonstra că acționând împreună putem avea impactul dorit”, spun tinerii.
Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa „Mai mult decât o oră pentru planetă” (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi și să-și schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.
„Sărbătorim Earth Hour de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocțiu, astfel încât toate orașele au parte de întuneric în intervalul 20.30 – 21.30.
Mesajul este același, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice și de extra-consum sunt atât de grave, actuale și complexe, încât este nevoie urgentă de acțiune, la nivel global. Iar vocea comună a milioane de pe tot globul ajunge chiar și în cele mai înalte foruri ale decidenților”, spun cei de la WWF România.
Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie. La ediția 2014, peste 7000 de oraşe din peste 162 de țări au stins lumina de Earth Hour.