Oțelul Reșiței și unghiile aplicate

Victor Nafiru

Ai o facultate absolvită la Reșița, întrebarea e, ce faci cu ea? Te angajezi în primărie? Aiurea, primarul Popa nu poate angaja în fiecare an zeci de absolvenți de administrație locală. La fel și în cazul Consiliului județean, ca să nu mai vorbesc de alte primării din județ. Asta, dincolo de pilele pe care ar trebui să le ai, ca să intri în sistemul bugetar.

Pe vremuri, statul îți asigura loc de muncă. Te repartiza acolo unde era nevoie. Nu îți făceai grijă în privința asta. Gândeau alții pentru tine și nu te lăsau să tai frunze la câini.  Absolveai Politehnica, ajungeai la UCMR, cu Metalurgia te repartizau la unul dintre combinatele din județ ori din zonă, iar cu Științele Economice te învârteai de un post călduț într-un birou. Valabil și pentru absolvenții de școli profesionale, care făceau contract cu uzinele de atunci. În paralel, aceștia urmau la seral cursurile liceului, iar unii dintre ei chiar intrau la o facultate.

Altfel stau lucrurile astăzi, mai ales într-un județ ca și al nostru, ocolit de investitori, cu locuri puține și cu o universitate care oferă perspective reduse absolvenților. Spre deosebire de trecut, astăzi tinerii își fac întâi o facultate, după care, culmea, urmează tot felul de cursuri de calificare, care mai de care mai ciudate. Într-o Reșiță în care spiritul „Cetății de foc“, încă dăinuie, să urmezi cursuri de îngrijitor bătrâni și de aplicat unghii false, pare desprins dintr-o poveste SF. În realitate nu este așa. Este plin Facebook de astfel de anunțuri. Cursuri de calificare de scurtă durată, contra cost, recunoscute în Europa. Am văzut nenumărate anunțuri de acest gen, dar și destule femei care postau cu mândrie diploma de absolvire

Reclama cu recunoașterea diplomei în afara granițelor e haioasă. Îmi imaginez franțuzoaicele cum ard de nerăbdare să vină româncele să le pună extensii de gene, de păr și de unghii, exact după manual. De acum, saloanele de înfrumusețare din toată Europa vor fi full de absolvente de cursuri de calificare făcute într-o garsonieră, și aia închiriată, iar localnicele se vor buluci să se programeze la o ședință ca la carte. Așa că, sfat pentru licențiatele care nu găsesc un loc de muncă pe măsura specializării și a pretențiilor: urmați un curs de calificare cu durata de trei luni,chiar dacă e să scoateți ceva, cam mult, din buzunar.

Dar vorba ai, dai un ban, dar știi că merită, în curând, Europa va fi la picioarele voastre.

1 2