Parchetul, sesizat în cazul incendiului devastator de la Băuţar
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a susţinut recent o conferinţă de presă în care, printre alte subiecte, l-a abordat şi pe cel referitor la incendiul de vegetaţie care, timp de o săptămână, între 7 şi 14 aprilie, a mistuit 120 de hectare de teren aparţinătoare Composesoratului Locuitorilor din Băuţarul Superior.
„În urma celor întâmplate, am solicitat câteva puncte de vedere şi un control şi de la Direcţia Agricolă, şi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin, pentru a vedea suprafaţa de păşune afectată. În luna septembrie, Garda Forestieră va efectua un alt control, pentru că abia după şase luni se vede gradul de afectare a vegetaţiei. Toate materialele pe care le-am primit, săptămâna aceasta vor pleca, împachetate, însoţite de o Adresă, fiindcă voi face o sesizare penală către organele abilitate, pentru a verifica existenţa unor fapte penale, deoarece, aşa cum am spus în precedenta conferinţă de presă, pe mine m-a deranjat de la început faptul că incendiul a început de marţi (7 aprilie – n.r.), şi a fost sesizat abia vineri (10 aprilie) seara – verbal, şi sâmbătă, printr-o Adresă, Gărzii Forestiere”, a spus Cristian Gâfu.
Prefectul a mai declarat că sunt afectate aproximativ 50 de hectare de păşuni şi că a solicitat ca APIA şi Garda Mediu, instituţiile care au competenţă în acest domeniu, să verifice dacă incendiul a pornit de la acele păşuni, pentru că sunt două scenarii, e posibil ca focul să fi fost pus cu rea-credinţă, astfel ca unele persoane să nu-şi mai poată încasa subvenţiile de la APIA, sau focul care a fost pus de la păşunile limitrofe Ocolului Silvic s-a extins la pădure.
„Controlul final efectuat de pompieri este încă în desfăşurare şi va ajunge la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş, care va fi sesizat, şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, totul va dura cam două săptămâni, dat fiind faptul că suprafaţa în discuţie este mare”, a mai spus Cristian Gâfu.